När kommer M:s ursäkt?

Jag besökte ett MUF-möte i Gävle på 80-talet.

Den lokale ordföranden hade besökt Sydafrika och Unita-baser i Angola tillsammans med en annan ungmoderat, som sedermera blev ledarskribent på Svenska Dagbladet. De hade rest för att få höra regimen förklara nyttan av att hålla svarta och vita åtskilda och för att stödja kampen mot den demokratiska regimen i Angola.

Resan hade kritiserats hårt i lokalpressen och nu väntade alla på en ursäkt. Den kom aldrig.

Istället förklarade MUF-ordföranden vikten av att Sydafrika aldrig föll i ANC:s händer då landet var för strategiskt viktigt. Han avfärdade Amnestymedlemmar som kommunister och förnekade dessutom alla mord i Chile.

Synen var kategorisk. Blind. Fanatisk.

Exakt sådan var moderaternas hållning till Sydafrika. Kalla kriget var det centrala. Utrikespolitik var ett geopolitiskt strategispel där mänskliga rättigheter och rasism var ickefrågor.

Självklart fanns det även ren rasism i moderaternas led. Det här var innan extrema missnöjespartier på högerkanten sugit åt sig de rena brunskjortorna. Under hela denna epok av kamp för frihet motsatte sig moderaterna sanktionerna mot den totalitära rasiststaten Sydafrika. Ett ställningstagande som skördade dödsoffer.

Ursäkten har fortfarande inte kommit.

Istället har moderaterna nu valt att skriva om historien: I sitt nya partiprogram påstår moderaterna att kampen mot apartheid varit ”en stark drivkraft” för partiet.

Läsningen ger en känsla av att bo i Nordkorea.

Moderaternas skamlösa historieförfalskning hånas nu på Twitter under hashtaggen #stuffmoderaternadid. Ett lagom folkligt och roligt skämt. Men är det där den sanna historieskrivningen ska finnas? I en hashtagg på Twitter?

När kommer en verklig ursäkt för den råa kalla kriget-rasism som styrde moderaternas Sydafrikapolitik? Saknar den yngre, liberala generationen moderater helt ryggrad? Kanske har värderingarna inte ändrats ett dugg. Partisekreterare Sofia Arkelsten bedyrar än i dag sin lojalitet till apartheidregimens trofasta beskyddare Margaret Thatcher.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.