Astridpriset till Sonya Hartnett

Australisk författare får fem miljoner kronor

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne går i år till ungdomsförfattaren Sonya Hartnett, Australien.

Det tillkännagav juryn vid en presskonferens på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby i dag.

Prisas Författaren Sonya Hartnett får i år ta emot litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Sonya Hartnett debuterade redan som 15-åring och har sedan dess skrivit 18 böcker för barn, ungdomar och vuxna. Hon är en australiensisk författare som är född i Melbourne, Victoria, Australien, 1968.

Sonya Hartnett har översatts till flera språk, bl a danska, tyska, finska, italienska och kinesiska. Två av hennes böcker finns i dag på svenska: ”Jag är djävulen” (2006) och ”Skuggan av den randiga vargen” (2004).

Hon har tidigare fått en rad priser, bl a Guardian Children’s Literature Prize i Storbritannien 2002 för "Thursday’s Child" samt Children’s Book Council Book of the Year Award for Younger Readers för barnboken "The Silver Donkey".

Överlämnas av kronprinsessan

Priset, som i år delas ut för sjätte gången, överlämnas av kronprinsessan Victoria den 28 maj på Skansen i Stockholm i närvaro av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

”Sonya Hartnett (Australien) är en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor. Detta gör hon med språklig virtuositet och lysande berättarförmåga: hennes verk blir en kraftkälla”, lyder juryns motivering.

155 kandidater från 61 länder var nominerade.

I fjol gick priset till den venezuelanska organisationen Banco del Libro.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.