Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Utländska konstnärer stängs ute

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2013-06-14

Kulturutbyte försvåras av svenska myndigheter

Belarus Free Theatre. Foto: scanpix

DEBATT Just nu diskuteras EU-reglerna kring Schengen-visum. Sverige bör agera för att undanröja de alltmer utestängande visumregler, som i dag är ett avgörande hinder för internationellt kulturutbyte.

Ett exempel: På scenkonstbiennalen i Jönköping gästspelade den vitryska gruppen Belarus Free Theatre. Gruppen verkar underjordiskt i Minsk, dess föreställningar är förbjudna och dess medlemmar förföljs och fängslas. Några i gruppen lever i exil i London, andra krånglar sig ut på hemliga vägar. Det var nära att de inte kunde komma till Sverige. 

En i gruppen är bosatt i USA och har flyktingpass. För att spela i Jönköping måste han ha ett svenskt visum, som utfärdas av svenska ambassaden i Washington. Han måste också ha ett arbetstillstånd för den 1,5 timme som han medverkade i föreställningen. Detta sökte Teaterunionen hos Migrationsverket som behövde erbjudande om anställning godkänt av facklig organisation, kopia av kontrakt, kontoutdrag från Teaterunionens bankkonton, kvitto på erlagd avgift, passkopia, kvitto på bokad biljett och hotell, och så vidare.

Sedan vidtog en lång rad telefonsamtal på Migrationsverkets knappa telefontider. När det så blivit den sista möjliga dagen meddelade Migrationsverket att de skulle ta beslutet samma dag och att det skulle bli avslag. De kunde inte godkänna passhandlingen, trots att ambassaden godkänt den. Efter nya kontakter med ambassaden, och sedan Sveriges Radios Kulturnyheterna ställt frågor, kom så samma kväll ett besked om att Migrationsverket omprövat beslutet. Saken berodde nu på ett ”missförstånd” om färgen på hans pass. Ett par dagar senare anlände från Migrationsverket två besked med samma beslutsdatum, ett avslag och ett bifall till ansökan.

Tyvärr är detta inget undantag. Det har blivit allt svårare att komma till Sverige för konstnärer/artister utanför Europa. Besluten styrs inte bara av hårdnande regler utan också av enskilda tjänstemäns godtycke. Det kan krävas långa resor till ambassaden eller ta flera veckor att ens få en tid för intervju inför visumansökan. Det finns inte ens svenska ambassader i alla länder och hanteringen läggs ibland ut på utomstående firmor. Detta har lett till flera i sista stunden inställda gästspel och besök. Den europeiska organisationen on-the-Move har samlat in vittnesmål från många håll. Där framgår att det är mycket vanligt att artister misstänkliggörs och trakasseras. Kulturutbyte betraktas inte som en legal anledning att resa över gränserna. 

Detta gäller även svenska myndigheter. Professionella, internationellt kända, kulturpersonligheter behandlas som potentiella illegala flyktingar, som vill bluffa sig in i Sverige. 

Kulturutbytet finansieras ofta med stöd från svenska myndigheter. Utbytet försvåras eller förhindras däremot ofta av andra svenska myndigheter. 

Detta borde vara en angelägen fråga för kulturdepartementet.

För det är väl inte så att vi vill stänga våra gränser för internationellt kulturutbyte?

Ann Mari Engel

Generalsekreterare Teaterunionen

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.