Garantipension är inte något skamligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-03-24

Ministern: Pensionärer har det tufft – men alla ska känna framtidstro

DEBATT. När jag träffar människor runt omkring i Sverige så hör jag många som är oroade för sin pension. Så ska det inte vara. I Sverige har vi en tradition av en generell välfärd för alla. Det betyder att alla ska kunna känna trygghet. Det betyder att alla ska kunna leva på sin pension. Det är en del av den svenska modellen.

I Sverige lever vi allt längre. Det är otroligt positivt. Men samtidigt har arbetslivets längd inte ökat i samma utsträckning. Det betyder att pensionen måste räcka under en längre tid och därför har pensionerna blivit lägre.

Fokus i mitt arbete som socialförsäkringsminister är därför att stärka pensionerna. För att göra det måste vi få till ett längre arbetsliv, men vi behöver också se över andra möjligheter att förbättra för dagens och framtidens pensionärer. Det är vad regeringen och riksdagens pensionsgrupp nu gör.

Under de senaste veckorna har Aftonbladet haft en artikelserie med rubriken Vem vill bli pensionär? Det är bra att pensioner debatteras flitigt – i media och i politiken. Jag skulle därför vilja kommentera några påståenden som lyfts på olika håll i debatten.

1. Regeringen prioriterar inte Sveriges pensionärer

Regeringen har hittills fått igenom en budget och vi gjorde då satsningar på över fyra miljarder för Sveriges äldre. Vi har ökat bemanningen i äldreomsorgen och påbörjat avskaffandet av pensionärsskatten. Tillsammans med höjningen av inkomstpensionen har det gjort att 99 procent av Sveriges pensionärer fått mer i plånboken. I genomsnitt över 500 kronor mer per månad.

2. Att ha garantipension är någonting skamligt

Ungefär 770 000 pensionärer har garantipension. Nio av tio garantipensionärer har det som utfyllnad. Bara en av tio har full garantipension. Självfallet vore det bättre om fler kunde klara sig på sin intjänade pension, men grundskyddet finns till för att garantera ekonomisk trygghet. Det går att diskutera nivån på ersättningen, men att det finns ett skyddsnät är det någonting vi ska vara stolta över. Att få garantipension är därför ingenting att skämmas för. Det är någonting man är berättigad till om ens pension är låg.

3. Regeringen lurar pensionärer på skattesänkningen

Redan i budgeten för 2015 ville vi påbörja avskaffandet av pensionärsskatten. Olyckligtvis valde de borgerliga partierna att tillsammans med Sverigedemokraterna fälla regeringens budget och försena flera viktiga satsningarna på Sveriges pensionärer.

Men vid årsskiftet tog vi äntligen det första steget mot att få bort den orättvisa beskattningen. Vår ambition är att pensionärsskatten på sikt ska avskaffas helt.

Tyvärr fick inte alla känna skattesänkningen i plånboken eftersom vi har ett skattesystem där vissa nivåer är kopplade till prisernas utveckling. Men prisbasbeloppet bestäms inte av regeringen eller riksdagen. När prisbasbeloppet sänktes ledde det till att vissa pensionärer som trodde att de skulle få sänkt skatt ändå fick en liten skattehöjning på några kronor.

Det är olyckligt, men man ska ändå veta att regeringens politik har gjort att 1,3 miljoner pensionärer fått en lägre skatt jämfört med om regeringen inte hade gjort någon förändring.

Det är viktigt att människor kan känna trygghet. I dag vet jag att många pensionärer har det tufft.

Mitt och regeringens mål är att alla ska känna framtidstro. Oavsett hur gammal du är. Därför kommer vi göra vad som krävs för att alla ska kunna leva på sin pension och att alla ska kunna se fram emot att bli pensionärer.

Det är en del av del av samhällsbygget – där ingen lämnas efter och ingen hålls tillbaka.

Annika Strandhäll

Security Check
Required