Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så kan Stockholm bli nya London efter Brexit

Debattörerna: Vi kan fylla tomrummet efter storstaden – med de här reformerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-06-07

Efter Storbritanniens utträde ur EU så har möjligheten att ta över London som en av Europas ledande städer dykt upp. Men först måste en rad reformer genomföras, skriver debattörerna.  Bilden är ett montage.

DEBATT. Än så länge är London en av globaliseringens viktigaste storstäder, men efter Brexit? Vem vet.

I ett självskadebeteende utan dess like har britterna bestämt sig för att lämna EU, och därmed lämnat dörren öppen för Stockholm att ta ett kliv in i rampljuset.

När Storbritannien väljer att dra sig längre bort från EU är det viktigt att vi agerar utifrån det som bäst gynnar oss. Problemet är att regeringen och Socialdemokraterna i Stockholm väljer att blicka bakåt. Men gamla lösningar kan inte lösa nya utmaningar. Centerpartiet ser en annan väg för Sverige och Stockholm. När andra partier dras längre ut mot kanterna så fortsätter vi framåt.

EU-samarbetet ger svenska företag tillgång till en enorm marknad. Det ger konsumenten fler val i butiken och skapar både jobb och tillväxt, något som förbättrar vår välfärd.

Vi svenskar har mycket att erbjuda. Vi har ett livskraftigt och internationellt näringsliv och vi är hem för startups som Spotify och Skype. Vi har flera världsledande forskningscenter. Livsstilen är tolerant. Vår välfärd, våra klimatlösningar och vår jämställdhetspolitik är världsledande.

Storbritanniens misslyckande lämnar ett klart och tydligt vakuum i unionen. Det är dags att vi tar vår plats vid bordet och fyller den.

Då behövs tydliga reformer för att attrahera kompetens, behålla våra startups och få fler huvudkontor till Sverige och Stockholmsregionen.

Vi föreslår följande reformer:

  • Inför en stopplag för kompetensutvisningar. Socialdemokraterna har gjort det klart och tydligt att man inte vill se arbetskraftsinvandring. På grund av byråkratiska missar så riskerar fortfarande människor att utvisas. Sverige behöver en stopplag som garanterar att högspecialiserad personal kan arbeta i Sverige utan att riskera utvisning.
  • Beskatta personaloptioner som kapitalinkomst. Personaloptioner är ett vanligt och attraktivt sätt att betala ut delar av lönen för anställda i form av aktieposter. Genom att beskatta dessa som kapitalinkomst istället för inkomst av tjänst så minskas både marginaleffekter och skattesmällar. Det skulle ge Sverige likartade villkor som andra framstående IT-nationer.
  • Avreglera hyresmarknaden. Det är uppenbart att svensk bostadsmarknad behöver en genomgripande reform. Den viktigaste åtgärden är utan tvekan att avskaffa hyresregleringen, så att utländsk expertkompetens kan hyra trygga bostäder utan tio år i kötid och så att företag såsom Spotify och Scania inte längre behöver ha egna bostadsbestånd för personalen.
  • Bygg ut Arlanda och säkra preclearance för resor till USA. Bättre flygförbindelser är ett måste för att stora internationella företag ens ska ha möjlighet att etablera sig i Sverige. Arlanda behöver snarast byggas ut med en fjärde landningsbana. Därtill så behöver det redan godkända avtalet om preclearence för USA-resor genomföras, så att fler snabba resor till USA kan ske. Att regeringen har förhalat detta är beklagligt.
  • Rekrytera fler huvudkontor och hightechbolag. De metropoler som Stockholm konkurrerar med arbetar ofta aktivt med att säkra goda villkor för stora och attraktiva arbetsgivare vad gäller etableringar, villkor och offentliga investeringar. Löser vi problemen ovan så har Stockholm och Sverige en historisk chans att attrahera människor och företag i sällan skådad omfattning.

Storbritanniens val att lämna förhandlingsbordet genom sitt utträde ur EU är beklagligt. Men Londons reträtt ger Stockholm och Sverige nya och oanade möjligheter. Nu gäller det att vi vågar göra något av det.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C)
Gustav Hemming, miljö- och regionplanelandstingsråd (C)
Karin Ernlund, gruppledare i Stockholms stad (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.