Har Liberalerna hört talas om energilagring?
Slutreplik från Bryntse och Johansson om kärnkraften
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2021-11-03
SLUTREPLIK. Liberalernas energitalesman instämmer i att vindkraft ger billig el men hävdar att kärnkraften behövs när det inte blåser.
Det finns minst två fel i hans påstående.
Tekniken medger inte att en reaktor förändrar driftläge i takt med vindvariationerna, det tar dagar till veckor att ändra detta.
Har inte liberalerna hört talas om energilagring? Det finns många miljövänliga tekniker för att kompensera när det inte blåser.
Det vanligaste i dag är att spara vatten i dammarna genom att variera vattenkraftproduktionen för att balansera vindkraftvariationer.
Detta kan bara göras inom vissa gränser. Genom pumpkraftverk kan kapaciteten ökas en del. Sverige har nu tre pumpkraftverk, Juktan, Sillre och Kymmen, alla avställda i brist på lönsamhet och behov.
I framtiden är vätgas ett realistiskt alternativ som nu växer fram bland annat i samband med projekten för fossilfritt stål i Norrbotten.
Kärnkraften är långt ifrån fri från koldioxidutsläpp. Brytning av uran och framställning av kärnbränsle liksom avfallshantering är långt rån fossilfria.
Konsumentverket förbjöd 2010 Eon att påstå att kärnkraften är koldioxidfri eftersom det inte är sant. Kraftbolagen införde då begreppet fossilfritt som definieras av att det inte används fossil energi direkt i kraftverkets elproduktion.
Vidgar man blicken till vad som händer när ett land väntar på kärnkraftverk som tar 10–15 år längre tid att bygga än sol och vind och elefterfrågan under den tiden oftast möts med fossil kraft uppkommer stora utsläpp som ju är direkt förbundna med valet av kärnkraft.
IPCC har inte gjort någon egen analys av kärnkraftens utsläpp utan sammanställt publicerade bedömningar. Här ingår studier av varierande kvalitet och ibland också från rena intresseorganisationer.
Kärnkraftens modeord just nu är planerbar. Vad betyder egentligen det? Alla anläggningar drabbas av avbrott och när de kommer måste den situationen kunna hanteras, så också för kärnkraften.
Göran Bryntse, tekn dr, ordförande i Sveriges energiföreningars riksorganisation
Thomas B Johansson, professor em i energisystem, Lunds universitet
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.