Det måste bli lättare att gå i förtidspension
Debattörerna: I dag har Sverige OECD:s hårdaste regelverk – det är orimligt
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2017-12-18 | Publicerad 2017-12-16
DEBATT. Dagens pensionssystem är ohållbart. En medlem i Kommunal som jobbat heltid och gick i pension vid 63 års ålder år 2012 får 50 procent av slutlönen i pension – alltså hälften av sin tidigare inkomst. Det går inte att leva på.
Nu har Pensionsgruppen presenterat grunderna för en ny pensionsöverenskommelse och – äntligen – diskuteras pensionsfrågan på allvar.
Det som har presenterats i överenskommelsen är bra. Men det finns anledning att vara kritisk till det som saknas.
Störst betydelse för medlemmarna i Kommunal har översynen av och förändringarna i grundskyddet. Sju av tio kvinnliga medlemmar i Kommunal får garantipension när de går i pension. Med pensionsgruppens förslag kan de få över tusen kronor mer i månaden. Det är en kraftig förbättring.
När det gäller uppskjutna pensionsåldrar konstaterar vi att för de flesta medlemmarna i Kommunal spelar det ingen roll om riksdagen beslutar om en övre pensionsgräns på 67, 69 eller för den delen 75 år. Faktum kvarstår – den genomsnittliga pensionsåldern för medlemmarna i Kommunal är 63 år. För att kroppen inte håller längre.
Alternativet för den som inte klarar av att arbeta kvar i sitt yrke är att få sjukpenning, sjukersättning eller arbetslöshetsersättning. Att pensionsgruppen nu ger besked om att trygghetssystemen kommer att följa med pensionsåldern upp, vilket också varit Kommunals krav, är det enda rimliga.
Men för att det ska fungera i verkligheten måste regelverket ses över. Framförallt gäller det sjukersättningen, alltså möjligheten att få förtidspension, där Sverige i dag har OECD:s hårdaste regelverk.
Till och med Försäkringskassan har konstaterat att konsekvenserna av dagens regelverk inte är rimliga. Det är helt enkelt obegripligt att en 63-årings och en 22-årings arbetsförmåga bedöms enligt samma kriterier. Det saknas i den presenterade överenskommelsen.
Pensionsgruppen duckar också för att pensionssystemet är underfinansierat. Det är absurt. Politikerna måste våga ta tag i avgiftsfrågan.
För att nå målet att pensionsnivån ska motsvara 70 procent av slutlönen, vilket var målet i den ursprungliga pensionsöverenskommelsen och som både LO och Kommunal står bakom, är det Kommunals nuvarande bedömning att pensionsavgiften behöver höjas med cirka 2 procent.
Vi är väl medvetna om att dagens konstruktion innebär att det skulle ta 45 år innan pensionerna fullt ut har höjts. Vår slutsats är därför att det behövs en mekanism som gör det möjligt för en stärkt finansiering att också leda till höjda pensioner, en så kallad ”gas”. Utgångspunkten kan vara det förslag som fanns, men plockades bort, i den ursprungliga pensionsöverenskommelsen från 1994.
Sammanfattningsvis: Se över reglerna för förtidspension, höj avgiften och inför ”en gas”. Först då kommer vi att få ett pensionssystem som inte bara är ekonomiskt hållbart för staten – utan också ger en pension som går att leva på.
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.