S har inte läst på om arbetskraftsinvandring
Slutreplik om EU och invandrad arbetskraft till Sverige
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2021-12-01
SLUTREPLIK. Det är tydligt att socialdemokraterna varken har koll på vad som står i EU:s fördrag om var arbetskraftsinvandringspolitiken bestäms eller att de har läst mitt förslag tillräckligt noga.
Socialdemokraterna skriver i sin replik att Centerpartiet vill ”flytta makten över svensk arbetskraftsinvandring till EU-nivå.”
Det här stämmer inte, och vi beklagar att Socialdemokraterna tummar på sanningen för att plocka billiga politiska poäng, i brist på bättre argument för varför de valde att rösta emot vårt lagförslag om en förbättrad arbetskraftsinvandring.
I EU:s fördrag under artikel 79 står det tydligt att bestämmanderätten om volymer för hur många som kan komma till Sverige och arbeta är något som EU inte bestämmer, utan något som är upp till medlemsstaterna att själva besluta om.
Det här har vi även tagit hänsyn till när vi utformat våra förslag och refererat till i vår rapport.
Centerpartiets förslag handlar om att möjliggöra för svenska och europeiska företags rekrytering av nödvändig kompetens för att kunna överleva, växa och expandera och på så sätt generera skatteintäkter till vård, skola och omsorg.
En kompetens som inte finns på de egna arbetsmarknaderna, ska kunna rekryteras från tredje land utan stor byråkrati och administration.
Målsättningen med förslaget är helt enkelt att skapa verktyg för Sverige och andra medlemsstater i EU att använda sig av för att kunna rekrytera rätt kompetens.
Det underlättar också den stora demografiska utmaning som Sverige står inför framöver, med stora pensionsavgångar men brist på rätt kompetens för att matcha de yrken som ska rekryteras till.
Jag beklagar att Socialdemokraterna inte bemödat sig att läsa förslagen tillräckligt noga och väljer att slåss mot en halmgubbe.
Socialdemokraterna väljer därmed bort reformförslag för att stärka Sveriges ekonomi och möta demografiska utmaningar. Det är synd, men inte förvånande.
Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.