Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Vi behöver kärnkraft – men också vindkraft, M

S-ministrarna: Gräv ner stridsyxan och kom till förhandlingsbordet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-07-01

M målar upp en konstlad konflikt om att valet skulle stå mellan förnybar energi, som vindkraft, eller kärnkraft. Alla energislag behövs, men det vill M inte ens prata med oss om, skriver Khashayar Farmanbar och Annika Strandhäll.

DEBATT. Under en tid har vi sett höga elpriser, som har drabbat många hushåll hårt. Rysslands agerande på energimarknaden har ända sedan i höstas drivit upp priserna i hela Europa och de har fortsatt öka kraftigt sedan Putins olagliga invasion av Ukraina.

Många husägare får ont i magen bara de tänker på elräkningen. Pensionärer och barnfamiljer undrar hur de ska få ihop ekonomin.

Sverige har ett stort behov av mer el de närmaste åren, för att få ned priserna, men också för att klara den gröna omställningen. Nu ställer transporter och industri om, från fossila bränslen till el. Med den utvecklingen skapas tusentals nya jobb. Då krävs tillgång till mycket och billig el, redan de närmaste åren.

Politikens uppgift är att se till att det blir så.

Energipolitiken är ett område som är grundläggande för hela samhällets infrastruktur, för klimatomställningen, för vårt näringsliv och för hushållens elräkningar. Det är ett område som kräver långsiktighet och förutsägbarhet, både för medborgare och företag.

Sverige gynnas av att ha en långsiktig energipolitik med ett brett stöd bland landets partier. Och därför kom en bred sammanslutning av riksdagens partier fram till en energiöverenskommelse 2016.

Överenskommelser innebär att alla partier får ge och ta, sätta sig vid bordet och kompromissa. Lägga partiintressena åt sidan för Sveriges bästa.

Moderaterna har tidigare varit beredda att göra det. Men inte längre. Moderaterna valde att lämna nuvarande överenskommelse 2019 och har sedan dess drivit upp konfliktnivån i svensk energipolitik, genom att måla upp en konstlad konflikt – som att valet skulle stå mellan förnybar energi, som vindkraft, eller kärnkraft. Svaret är helt klart både och, alla kraftslag behövs.

Därför lade regeringen i förra veckan fram ett kraftpaket för mer billig el i hela landet. Det innehåller förslag som gäller solkraft, vindkraft, vattenkraft, fjärr- och kraftvärme – samt kärnkraft. Och vi bjöd in till blocköverskridande samtal, efter valet, för att skapa den långsiktighet som behövs för att få all denna elproduktion på plats.

Vi måste erkänna att vi blev minst sagt överraskande när Moderaterna i princip omedelbart, utan ens några timmars betänketid, helt avfärdade regeringens inbjudan till nya breda samtal om energipolitiken efter valet.

Moderaterna sade nej till att sätta sig vid förhandlingsbordet redan på förhand, innan samtal ens har påbörjats och valde i stället att, återigen av ideologiska skäl, fokusera på ett enda kraftslag.

Faktum är att vi i Sverige i detta läge behöver all el vi kan få. Vi har varit tydliga. Inga frågor är uteslutna. Inte heller frågor om var eventuella nya kärnkraftverk får byggas och om att justera antal tillåtna reaktorer; inom ramen för en ny energiöverenskommelse.

Detta givet att vi kan nå en konstruktiv och enig syn på energifrågorna och behovet av mer elproduktion i sin helhet. Allt är på bordet, så går seriösa och konstruktiva samtal till.  

Att Moderaterna i det läget blankt säger nej till att ens samtala är inte att ta ansvar för Sverige i en situation med ökande elpriser.

Vad som är värre är att den låtsade konflikten mellan kärnkraft och till exempel vindkraft bidrar till att öka problemen, när Moderaterna i riksdagen säger nej till nya förslag för enklare tillståndsprocesser för vindkraft.

Så lägg ned stridsyxorna i energipolitiken och kom till bordet, Moderaterna!

Låt oss inte ideologisera energidebatten utan titta pragmatiskt på vad som löser Sveriges problem, här och nu. Tillsammans i alla partier. Varken Sveriges elkonsumenter eller klimatet har råd med något annat.  


Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister (S)
Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.