Så här kan vi halvera långtidsarbetslösheten
Moderaterna: I dag presenterar vi ett kraftfullt jobbpaket
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2021-04-29 | Publicerad 2021-04-28
DEBATT. Sverige är ett av de länder med högst arbetslöshet i hela EU. Efter sju år med Stefan Löfvens regering är nästan 200 000 människor långtidsarbetslösa och riskerar ett livslångt utanförskap.
Tillsammans med de stora integrationsproblemen är detta det största hotet mot välfärd och sammanhållning i Sverige. Moderaterna föreslår i dag ett kraftfullt jobbpaket för att halvera antalet långtidsarbetslösa.
Socialdemokraterna har under de senaste sju åren misslyckats med jobben. Sverige är i dag ett av de länder i EU – med bland annat Grekland och Italien – som har allra högst arbetslöshet.
Hade Sverige utvecklats som EU-snittet hade stat, kommun och landsting haft 42 miljarder kronor mer till välfärden, varje år.
Sverige var dåligt rustat, med hög och stigande arbetslöshet, redan före pandemin. Nu har problemen fördjupats.
Regeringen har inte kunnat eller velat ge tillräckliga stöd för att rädda svenska jobb och företag. I stället har Moderaterna tagit ledartröjan och samlat majoritet för skarpa förslag i riksdagen.
Många jobb kan komma tillbaka men långtidsarbetslösheten riskerar bli permanent. Sverige har aldrig förr haft så många långtidsarbetslösa som i dag, nästan 200 000 personer. Lång tid som arbetslös leder till utanförskap, till barn som aldrig får se sina föräldrar gå till jobbet, och till kvinnor som aldrig blir självständiga.
Ska detta brytas så krävs ny politik. Trots det väljer Socialdemokraterna och stödpartierna att satsa på den politik som har givit Sverige rekord i långtidsarbetslöshet. Det största misslyckandet – ”extratjänster” där bara fyra procent leder till jobb – är regeringens enda svar.
Moderaterna presenterar i dag ett alternativ, reformer som skulle kunna halvera långtidsarbetslösheten på tre år.
Bidragstak och kvalificering till välfärden
Det allra viktigaste är att det alltid måste löna sig att jobba. Bidrag står i vägen för arbete. Därför behövs ett bidragstak, som gör att ingen kan stapla bidrag på bidrag och tjäna mer på dem än på egen lön. Den som är ny i Sverige ska också jobba för att steg för steg få ta del av den svenska välfärden.
Jobbpremie för alla långtidsarbetslösa
Drivkrafterna för att gå från bidrag till jobb måste öka. Långtidsarbetslösa som börjar jobba ska få behålla tio procent mer av arbetsinkomsten – max 2 500 kronor per månad i max 18 månader. Det har testats med stor framgång i Danmark där 55 000 personer fick jobb.
30 000 fler nystartsjobb
Nystartsjobben – sänkta arbetsgivaravgifter för företag som anställer en långtidsarbetslös – är det mest effektiva stödet för långtidsarbetslösa, men det har halverats under Stefan Löfvens regering. Vi vill fördubbla antalet nystartsjobb genom höjda stödet, samtidigt som vi sätter stopp för Socialdemokraternas misslyckade extratjänster.
20 000 fler praktikplatser
Arbetslöshet får inte leda till passivitet. Vi föreslår därför att fler unga och äldre – som drabbas hårdast av ökad arbetslöshet – ges aktiva insatser såsom praktikplatser.
Sverige behöver också en ny kurs för trygghet och säkerhet.
Under tre veckor har fem kvinnor dödats av någon de haft en relation till. De senaste sju åren har antalet rån mot barn och sexualbrott fördubblats. Och nästan varannan ung kvinna känner sig otrygg på kvällen i det egna kvarteret.
Ändå satsar regeringen inte en enda ny krona på Polisen. Moderaterna fortsätter i stället med lönesatsningen till polisen, så att fler vill söka sig till yrket och fler vill stanna kvar.
Svensk polis ska också få egna tekniska verktyg för att kunna lösa fler brott, och inte behöva förlita sig på att fransk polis gör jobbet.
Nästa år är det val. Fyra år till med en handlingsförlamad socialdemokratisk regering kommer då stå mot en borgerlig regering och en ny kurs i de stora frågorna.
Blir det bidragslinjen eller arbetslinjen? Ska man få full tillgång till svensk välfärd på en gång, eller ska man jobba och successivt få mer och mer? Ska gängkriminella få straffrabatt eller dömas till dubbla straff? Ska stöldligorna få fortsätta eller ska de stoppas vid gränsen?
Skiljelinjerna i svensk politik blir allt tydligare. Sju år har förlorats för att regeringen inte kan eller vill ta tag i problemen. Det är dags för en regering som ser problemen, som vet vad den vill, och som kan få något gjort.
Ulf Kristersson, partiledare (M)
Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.