Hotet mot demokratin finns också i vårt land
Stefan Löfven: Att som SD tala om att ”segra eller dö” är en farlig väg
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2021-01-13
DEBATT. Ett val påminner oss inte bara om vilka rättigheter vi har i en demokrati. Det påminner oss också om våra skyldigheter. Så sa USA:s dåvarande justitieminister Robert F. Kennedy i ett tal 1962.
Jag tänkte på det där citatet när anhängare till USA:s avgående president i förra veckan stormade parlamentsbyggnaden Kapitolium, avbröt kongressens arbete och tvingade folkvalda att söka skydd.
De gick till attack mot den amerikanska demokratins hjärta för att de inte accepterar ett valresultat. Och de gjorde det uppeldade av en president som fortsätter att sprida lögnen om att valresultatet från november är illegitimt.
Det var verkligen inte Kennedys ideal och syn på demokrati som visade upp sig i Washington D.C. i förra veckan men händelserna visar att också en av världens starkaste demokratier kan skadas av polarisering, populism och extremism.
Nu hanteras många av de män och kvinnor som stormade Kapitolium av det amerikanska rättsväsendet. Säkerheten kring den amerikanska statsförvaltningens byggnader höjs men demokratin skyddas inte i första hand med poliser och kravallstaket.
Demokratin skyddas främst med ord och med ledarskap. Det bör stämma till eftertanke även här i Sverige. Inte heller vi är immuna mot politisk radikalisering eller splittring.
Det finns krafter som vill undergräva demokratin och söndra den tillit som människor har till varandra och till det offentliga Sverige.
Vi som är folkvalda har ett oerhört stort ansvar här.
Vad är det vi säger? Vad skriver politiska partier på sina affischer? Vad säger de i riksdagen?
”Välj sida och förbered dig för strid” kunde man läsa på Sverigedemokraternas officiella Twitterkonto i förra veckan. ”Det här betyder krig, i riksdagen och i kommande valrörelse”, skrev Jimmie Åkesson på samma sajt i oktober.
Riksdagens partier tycker olika om mycket men det är bara Sverigedemokraterna som talar om att ”segra eller dö”. Det är inte så man talar demokratins språk. Det är inte så man hedrar sina demokratiska skyldigheter.
Och vad den här typen språk kan leda, även i en stabil demokrati, såg vi i förra veckan. Att värna svensk demokrati är en uppgift som alltid måste vara större än våra åsiktsskillnader eller partisymboler.
Nu är det upp till varenda partiledare att ta det ansvaret.
Stefan Löfven, partiordförande (S)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.