Naivt av L att hylla kraftigt höjd EU-avgift
Replik från Sverigedemokraterna om EU:s nya budget
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2020-06-03 | Publicerad 2020-06-02
REPLIK. Enligt en Sifo-undersökning från 2018 ansåg 6 av 10 väljare att Sverige skulle använda sitt veto för att förhindra en höjd EU-avgift, som det året låg på 35 miljarder. I budgeten för 2020 hade avgiften ökat till 42 och prognosen för 2022 var 53 miljarder.
Nu tyder många signaler på att vi är på väg mot 55–60 miljarder, kanske ännu mer. Och som om detta inte räcker föreslår nu EU-kommissionen att Europeiska Centralbanken lånar hisnande 8 000 miljarder. Självklart med kreditvärdiga länders, som Sveriges, ekonomier som garanti.
Risken för att svenska skattebetalare kommer att stå för en betydande del av den notan är uppenbar.
I det läget borde man förstås rycka hårt i nödbromsen, men i en debattartikel i Aftonbladet hyllar i stället europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L) en ökande EU-budget.
Till skillnad från regeringen är Liberalerna i alla fall helt öppna med sin iver att ösa svenska skattepengar över både EU:s ineffektiva institutioner och ekonomiskt misskötta medlemsstater. Insiktsfullt beskriver man förvisso att resurser nu kommer ges till ekonomiskt missköta länder och att dessa nu måste känna ett ansvar.
Inget tyder dock på att pengarna kommer göra någon långsiktig nytta den här gången heller. Karlsbro kallar det ”solidaritet”, vi kallar det naivitet.
Bidrag, misskött finanspolitik och korruption har nämligen aldrig visat sig vara ett vinnande koncept.
Vi är lika tydliga som Liberalerna, fast med diametralt motsatt budskap. Den skenade ökningen av Sveriges EU-avgift måste helt enkelt stoppas. Det är ytterst problematiskt att svenska politiker finner sig i denna utveckling.
SKR har sedan länge siat om stora skatteökningar på grund av enorma underskott i omsorgen och de senaste veckorna har Sverige haft flest dödsfall i Corona per capita i hela världen. Ändå ses pandemin nu som en ursäkt för att just Sverige skall sponsra andra länder ännu mer.
Klassisk liberal politik brukar handla om att kunna ta ansvar för sig själv, men så ska det inte vara på nationell nivå, anser liberalen Karlsbro.
Sydeuropeiska länder har gott om egna tillgångar och dess medborgare är betydligt mindre skuldsatta än svenska. Man har därmed alla möjligheter att göra som vi gjorde på 90-talet, då vi minskade våra utgifter genom att effektivisera den offentliga sektorn. Det tipset kan Karin Karlsbro ta med sig till EU-parlamentet.
Jessica Stegrud, Europaparlamentariker (SD)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.