Sakfel och inkonsekvens från S och LO

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-05-09

Replik från Gunnar Hökmark (M) om arbetsmarknaden i EU

Gunnar Hökmark (M).

Det är lite pinsamt att S och LO i sitt försök att påskina att jag skulle fara med osanning i frågan om utstationering själva begår våld på sanningen på flera punkter.

Om den påstådda lönedumpingen i Sverige är det Thord Ingesson själv som till DI sade att ”Arbetskraftsinvandringen på LO:s område rör sig om mellan 4 500 och 6 000 per år, och av det blir det ingen lönepress”.

Tydligare kan det väl inte sägas?

Angående den påstådda kritiken från ILO och Europarådet har någon sådan aldrig uttalats från de styrande organen och detta vet givetvis både Danielsson och Ingesson. Att påstå någonting annat är därför inte riktigt hederligt.

Det stämmer det inte heller att ”var femte arbetstagare inom den svenska byggbranschen är utstationerad”. Byggsektorn sysselsätter 300 000 personer och enligt Arbetsmiljöverket rör det sig om 2 000 som är utstationerade inom byggsektorn varje månad. Långt ifrån en femtedel.

Men det är inte bara sakfel som S och LO ägnar sig åt: de är också mycket inkonsekventa. De vill ”riva upp Lex Laval” vilket skulle innebära att Sverige bröt mot EU-rätten.

Samma dag som Danielssons och Ingessons artikel publicerades försökte partikollegan Mikael Damberg i riksdagens partiledardebatt göra ett stort nummer av att regeringen ”bryter mot EU-rätten” i frågan om visstidsanställningar. I ena stunden vill de alltså bryta mot EU-rätten för att i andra använda ett påstått brott mot densamma som ett argument mot regeringen.

Vad som är fakta är att de missförhållanden som de refererar till inte handlar om reglerna för utstationering utan snarare om brott mot dessa regler. Vi moderater står upp för att fusk alltid ska beivras och där finns ingen konflikt. Det förekommer säkerligen missbruk inom utstationeringens område och det ska stävjas. Men då handlar det inte om att ändra reglerna utan om att följa upp dem.

När S och LO säger att ”Många av dessa [företag] ger löner och arbetsvillkor som är långt sämre än svenska kollektivavtal” har facken genom Lex Laval möjlighet att ingripa med stridsåtgärder mot den typen av företag, då den utstationerade har rätt till de löner och förmåner som fastställts i värdlandet. Om det nu är så många företag som missbrukar reglerna måste frågan ställas till facken varför de inte gör något?

Vad som är allvarligast är dock inte sakfelen eller inkonsekvenserna utan att S och LO vill föra över makten över svensk arbetsmarknad till Bryssel. Det är nämligen vad ”socialt protokoll” handlar om: att på EU-nivå lägga fast reglerna för arbetsmarknadernas utformning. Det är för mig obegripligt eftersom det skulle innebära att vi skulle tvingas kompromissa med 27 andra länder, varav många snarare vill se delvis lagstadgade lönenivåer, om den relativt unika svenska arbetsmarknadsmodellen.

Vi moderater står upp för den svenska arbetsmarknadsmodellen och kommer ta strid med dem som vill föra makten bort från arbetsmarknadens parter.

Gunnar Hökmark (M)

EU-parlamentariker

Följ ämnen i artikeln