Har Tidöpartierna glömt bort oss äldre?

Replik från SKPF Pensionärerna om den nya socialtjänstlagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2024-07-04 08.53 | Publicerad 2024-07-03 15.10

När Tidöpartierna presenterar den nya socialtjänstlagen finns inte ett ord med om  äldreomsorgen. Det är förbluffande hur vi äldre glöms bort i det som debattörerna kallar ”den största omställningen av svensk socialpolitik på decennier”. Replik från Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.

REPLIK. När Tidöpartierna presenterar den nya socialtjänstlagen i en debattartikel här i Aftonbladet finns inte ett ord med om ett av socialtjänstens huvudområden: äldreomsorgen.

Det är förbluffande hur vi äldre glöms bort i det som debattörerna kallar ”den största omställningen av svensk socialpolitik på decennier”.

 

Det handlar alltså om lagen som ska sätta ramarna för den omsorg som får vardagen att fungera för över 340 000 äldre svenskar, och alla deras anhöriga.

Lagen som borde säkra en omsorg som räcker till den kraftigt växande skaran 80-plussare. Lagen som borde se till att de oacceptabla brister som uppmärksammades under pandemin försvinner. Om detta hörs nu mycket lite.

 

Vi står helt bakom de viktiga kraftansträngningar som samhället nu gör för att få stopp på gängkriminaliteten. Här är socialtjänsten helt avgörande för att ge barn och unga tidiga och förebyggande insatser.

Men, som statsministern själv brukar säga, måste vi ha två tankar i huvudet samtidigt. Mer kraft måste också läggas på socialtjänstens insatser för äldre, och lagkraven skärpas.

 

Eftersom regeringen tidigare har förkastat ett förslag till en särskild äldreomsorgslag och i stället hänvisat till den nya socialtjänstlagen har våra förväntningar varit höga.

Hela det nya lagförslaget, som ska skickas till lagrådet, blir offentligt först efter att regeringen beslutar i frågan på torsdag. Men det som hittills presenterats måste vi ge underkänt.

 

Visst, det är mycket välkommet att det ska införas nya krav på att hela socialtjänsten ska arbeta förebyggande, vara mer lättillgänglig och bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det kommer att förbättra kvaliteten.

Men det räcker inte. Vi menar att det även måste till tydligare bestämmelser om äldreomsorgens bemanning, kontinuitet och tillgång till medicinsk kompetens. Annars kommer vi även i fortsättningen att lämna öppet för den kroniska underfinansiering och de vitt skilda tolkningar som vi sett så länge.

Tidöpartierna menar att socialtjänsten nu står inför ett ”paradigmskifte” – om de menar allvar med det måste även äldreomsorgen omfattas.


Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln