Tories nederlag en röd varning till Tidöhögern

Baudin: Högerpopulism förbättrar inte vanligt folks vardag i Storbritannien – eller i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-07-05 16.07

Den konservativa högern i Storbritannien valde högerpopulismen. De har ställt grupp mot grupp, splittrat samhället och isolerat sig från omvärlden. Det slutade i katastrof. Ulf Kristersson och SD-regeringen bör ta detta som en skarp varning om den väg de slagit in på, skriver Tobias Baudin.

DEBATT. Storbritannien har röstat fram en socialdemokratisk regering. Det brittiska folket har röstat för en ny politik, för en bättre och mer hoppfull tillvaro för vanligt folk. Samtidigt som det socialdemokratiska Labour ökar med 214 mandat och säkrar en trygg majoritet i parlamentet, imploderar det konservativa partiet. I skrivande stund har de konservativa tappat ofattbara 251 mandat och gör sitt sämsta val i historien.

Trots olikheterna mellan det svenska och brittiska samhället och våra väsensskilda valsystem finns det paralleller och slutsatser att dra av det brittiska valet som är relevanta för oss i Sverige.

 

Den konservativa högern i Storbritannien valde högerpopulismen. De har ställt grupp mot grupp, splittrat samhället och isolerat sig från omvärlden. Utan att göra tillvaron bättre för vanligt folk. Det slutade i katastrof.

Innan folkomröstningen om EU-medlemskapet hade brittiska väljare svårt att övertygas av remain-sidans varningar om att brexit skulle försämra tillväxten och välståndet jämfört med löften om ökad kontroll och minskad invandring.

 

Efter brexit har dock invandringen inte minskat, samtidigt som Storbritanniens konkurrenskraft har knäckts och vanliga hushålls köpkraft eroderats av prisökningar. Erfarenheterna visar med all tydlighet varför Sverige ska undvika en uppslitande swexit-diskussion.

Brexit gjorde också britterna sämre rustade inför de senaste årens instabilitet och prisökningar i kölvattnet av kriget i Ukraina.

 

Precis som under Tidöregeringen i Sverige, har den konservativa regeringen i Storbritannien totalt misskött kostnadskrisen. Det har drabbat vanliga britters ekonomi stenhårt, samtidigt som den konservativa regeringen har hållit höginkomsttagarna om ryggen.

Brittiska välgörenhetsorganisationer delar ut rekordmånga matpaket till behövande. Ungefär en miljon brittiska barn bor i hushåll som har behövt stöd med matpaket. Det är de högsta siffrorna som någonsin uppmätts.

 

Samtidigt har välfärden och den brittiska sjukvården gradvis försämrats. Väntetiderna i den brittiska sjukvården är de högsta på decennier, samtidigt som resursförstärkningarna är långt ifrån tillräckliga.

Det här är effekterna av klassisk högerpolitik. De som får betala för den konservativa utarmningen av välfärden är de som arbetar i sjukvården och alla som behöver vård.

Precis som nu sker i Sverige, när den nationella sjukvårdskrisen drar över landet som ett resultat av att Kristersson och SD-regeringen har prioriterat skattesänkningar för höginkomsttagare istället för att skjuta till de resurser som sjukvården så innerligt behöver.

 

Ulf Kristersson och SD-regeringen bör ta detta som en skarp varning om den väg de slagit in på. Man kan inte ignorera vanligt folks ekonomiska situation, ösa pengar över höginkomsttagarna, och fortsätta ställa grupp mot grupp.

Till slut eroderar befolkningens tillit till politiken och till samhällets förmåga att förändras. Det är så det brittiska valresultatet ska tolkas.

En konservativ regering som inte bara har eldat på de ekonomiska klyftorna och brustit i sin respekt för vanligt folk – utan som har undergrävt tilliten i samhället. Labours valseger har visat att det finns ett stort folkligt stöd för en förändrad socialdemokrati, som sätter vanligt folks intressen i första rummet i oroliga tider.

 

Ulf Kristersson har ett val. Högerpopulismen förbättrar inte vanligt folks vardag, högerpopulismen stärker inte ett land. Även om man kan vinna ett enskilt val på populistiska löften, går det inte att regera med det som grund.

Det har visat sig i Storbritannien, det kommer även att visa sig i Sverige.


Tobias Baudin, partisekreterare (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.