Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Israel – värdig vinnare som står för mångfald

Replik från Tobias Petersson om landets medverkan i Eurovision song contest

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2018-05-15

Följ ämnen
Israel
Självklart är israeliskan en värdig vinnare av ESC och Israel är en värdig kommande värd av sångtävlingen i Jerusalem nästa år, särskilt om man som skribenterna från Ung Vänster tycker mångfald är viktigt, skriver Tobias Petersson.

REPLIK. Vilma Bolding och Henrik Malmrot från Ung Vänster skrev att det är dags att kasta ut Israel ur Eurovision på grund av negativa påståenden om Israel. Dessa påståenden finns det många perspektiv på.

Inte bara de europeiska folken i allmänhet röstade på israeliska Netta Barzilay och hennes låt ”Toy” som vann Eurovision song contest, ESC, i år. Svenskarna gav nämligen låten 10 poäng, vilket är näst högsta poängen att dela ut. Det ser ut som om väldigt många här hemma anser att Netta och Israel är en värdig vinnare av ESC.

Låten ”Toy” har, som Ung Vänsters skribenter skriver, kopplats ihop med stöd för #metoos budskap om att kvinnor ska stå upp för sig själva och inte tolerera att bli utsatta för våld, hot, sexism och övergrepp. Men Netta menar att låten har ett bredare budskap.

”Det är en egenmaktssång och alla kan finna sig själv i den”, rapporterar hbtq-sajten Pink News att Netta sagt om vinnarbidraget. I början av maj vann hon även hbtq-priset Outmusic award från tv-kanalen Outtv, ett pris kanalens 4 000 hbtq-fans valt att ge Netta för den mångfald hon står för. Netta har dessutom en unik musikalisk talang.

Självklart är israeliskan en värdig vinnare av ESC och Israel är en värdig kommande värd av sångtävlingen i Jerusalem nästa år, särskilt om man som skribenterna från Ung Vänster tycker mångfald är viktigt. 

Israel står för mycket mångfald. Israel består av människor från hela världen, framförallt en judisk majoritet och en stor arabisk minoritet. Israels tredje största parti är ett arabiskt parti. I Israel finns religionsfrihet och hbtq-rättigheter som till och med saknar motstycke i många europeiska länder. 

I Israel har muslimska samfund som förtrycks i resten av den muslimska världen en fristad, till exempel ahmadiyya-muslimernas samfund. Israel har Mellanösterns enda prideparader och förra året när jag var i Israel firade Tel Aviv-Yafo både Ramadan och Gay Pride samtidigt.

I Jerusalem, Israels huvudstad, samexisterar islam, kristendom och judendom. I bosättningen Ariel på Västbanken studerar och bor israeliska judar och araber tillsammans på Ariel Universitys campus.

Så självklart är Israel mångfald även om Israel också har rätt att vara en judisk stat. 

Och hur står det då till med Israels solidaritet? Mer än 4 000 syrier har fått vård i Israel sedan 2013. Och varje år får tusentals gazabor vård i Israel. Israel tar hand om medborgare från stater och områden som inte ens har fred med Israel.

Detta land är också ofta ute först i världen för att rädda människor vid till exempel naturkatastrofer. Det är solidaritet. 

Så om man ska börja diskutera om länder ska få tävla i ESC baserat på hur solidariska de är och hur mycket mångfald de representerar så har Israel en självklar plats i ESC. Nu är dock inte solidaritet och mångfald  kriteriet för att få vara med utan att varje deltagande land betalar medlemsavgift till Europeiska radio- och tv-unionen (EBU). Det gör Israel och därför har Israel all rätt att deltaga i ESC.

Vilka krafter vill Ung Vänster spela i händerna med sitt angrepp mot Israels medverkan i ESC? Inte är det de som vill ha mångfald i sångtävlingen i alla fall. 


Tobias Petersson, chef för tankesmedjan Perspektiv på Israel


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.