Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Världen behöver mer feministisk politik

S: Vår utrikespolitiska linje fungerar – och vi fortsätter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-01-23 | Publicerad 2020-01-22

Därför fortsätter vi att driva en feministisk utrikespolitik med full kraft, världen över, skriver Ann Linde och Sara Heikkinen Breitholtz.

DEBATT. När riksdagen i dag ska debattera regeringens skrivelse om den feministiska utrikespolitiken har vi socialdemokrater ett huvudbudskap: den feministiska utrikespolitiken behövs och fungerar.
Behovet av feminism är uppenbart. Runt om i världen hotas kvinnors rättigheter.

Kvinnor utsätts för människohandel och sexuellt våld. Flickor nekas rätten till utbildning och utsätts för tvångsäktenskap. Våldtäkter används som vapen i konflikt. Kvinnojourer arbetar under hot. Parlament och regeringar är långt ifrån jämställda.

Var man än tittar ser man skillnader mellan män och kvinnor – i familjer, på arbetsplatser, i politiken, i lagböckerna, i budgetar. Det gäller i omvärlden lika mycket som i vårt eget land.

Den feministiska utrikespolitikens mål är att förändra detta – att arbeta för att kvinnor ska ha samma rättigheter, representation och resurser som män. Konkret innebär den att vi har ett feministiskt perspektiv på alla frågor inom vår utrikespolitik.

Det kan handla om att alltid fråga ”var är kvinnorna?” i sammanhang som nästan alltid domineras av män. Att uppmärksamma kvinnors situation i krig och konflikt. Att se till att biståndspengarna når kvinnorna och öka stödet för barnmorskor och preventivmedel. Att i olika länder ordna konferenser och utställningar om papparollen eller våld mot kvinnor.

Det fungerar. Det märks både på politikens resultat och på det genomslag politiken fått.

I FN:s säkerhetsråd var kvinnor, fred och säkerhet en av Sveriges prioriterade frågor och tack vare oss fanns referenser till kvinnor med i fler resolutioner och uttalanden än tidigare. Sverige har fått pris av FN och utsetts till ”årets globala tänkare” av tidskriften Foreign Policy.

Forskningscenter har öppnat i Tyskland och Storbritannien. Kanada, Frankrike, Luxemburg och Mexiko har följt efter och lanserat egna versioner av en feministisk utrikespolitik. Organisationer som OECD och Världsbanken har tagit till sig våra argument. Och vår globala jämställdhetskonferens – Gender Equality Forum – har följts upp i Tunisien, och i år i Mexiko och Frankrike under ledarskap av president Macron.

Oppositionen har ibland kritiserat denna politik för att sakna innehåll. Det vore väl otroligt att en rubrik utan innehåll skulle få så stora framgångar!
När vi blickar framåt finns en fråga som kommer att bli särskilt viktigt att kämpa för: kvinnors rätt till sin egen kropp. Idag finns växande krafter som vill begränsa denna rätt, särskilt på abortområdet. Denna rörelse, där bland annat USA och Saudiarabien har ledande roller, har också sina svenska följare i Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Det visar att framstegen aldrig kan tas för givna – inte ens i vårt eget land. Vi som är övertygade om att jämställdhet gör världen till en bättre plats för alla behöver även fortsatt stå upp för feminismen.
Därför fortsätter vi att driva en feministisk utrikespolitik med full kraft, världen över.


Ann Linde, utrikesminister (S)
Sara Heikkinen Breitholtz, riksdagsledamot (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.