Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Regeringens politik ökar nedskräpningen

Håll Sverige rent: Det krävs folkbildning om vi ska lyckas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-22

När nu producentansvaret byggs ut och nya regler kring återbruk, återvinning, pant, marknadsföring och produktdesign är på gång, får inte regeringen fortsätta ignorera behovet av folkbildning och information, skriver Johanna Ragnartz.

DEBATT. Håll Sverige rent. Det borde väl vara en paroll som tilltalar vår nuvarande regering?

Tyvärr verkar det inte så. I stället är det EU som går före och satsar stort på åtgärder som ska minska nedskräpning, öka återvinning och ta oss närmare ett mer cirkulärt samhälle. Och risken är att den svenska politiken faktiskt försämrar möjligheterna för EU:s förslag att få effekt.  

 

Varje timme spolas ungefär fem badkar skräp upp längs Bohuskusten. Ett av Europas mest nedskräpade områden finns här, i Sverige.

Blickar man ut därifrån – eller från någon annan av Sveriges kuster – kan man vara säker på att det alltid finns en sak dit man tittar. Även om man inte alltid ser det. Nämligen plast. 

 

Marin nedskräpning är ett globalt problem som inte känner några nationella gränser. Forskare tror att det finns mer än 75–199 miljoner ton plast i våra hav och varje år tillkommer 5–13 miljoner ton plast.

Och det växer snabbt: på sextio år har plastproduktionen i världen ökat lavinartat, och det märks i våra hav, där gigantiska mängder ansamlas. 

 

I rapporten ”Breaking the plastic wave” av Pew Research 2020, slog man fast att 80 procent av all nedskräpning kan förhindras med dagens lagstiftning.

Alltså, det behövs inte en mängd nya, fiffiga lösningar. Det som krävs är till exempel att förbättra de avfallsflöden som finns i dag och att minska förbrukningen av onödig plast.  

 

En metod är att använda sig av producentansvar, vilket en rad EU-direktiv och förordningar har fastslagit de senaste åren.

Men det är inte så enkelt som att bara lämna över ansvaret till företagen och nöja sig med det.

Det krävs också bland annat omfattande folkbildning för att säkerställa att allmänheten har rätt kunskap, möjlighet och motivation att agera korrekt. Det här har slagits fast i forskning många gånger om.  

 

Ett av de tidiga producentansvaren i Sverige rörde pantburkar. 1983 grundades pantsystemet och Returpack fick ansvar att samla in och återvinna aluminiumburkar. Men de fick också ansvaret att bedriva folkbildning genom Stiftelsen Håll Sverige rent.  

När nu en rad nya producentansvar håller på att införas och nya regler kring återbruk, återvinning, pant, marknadsföring och produktdesign är på gång, får inte regeringen fortsätta ignorera behovet av folkbildning och information.

Utan en motiverad och kunnig befolkning, riskerar de här systemen att fallera. Och det kommer leda till ökad nedskräpning. 


Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige rent


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln