Jag är stolt över att jobba i svenska skolan
Sveriges bästa lärare 2019: Skrämselrubrikerna ger en felaktig bild
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2019-08-12 | Publicerad 2019-08-08
DEBATT. Nu ska jag skriva något kontroversiellt. Jag ska nämligen drista mig till att skriva något så sällsynt och utrotningshotat som en hyllning till svensk skola. Snart slås ju skolportarna upp igen efter ett långt och händelserikt sommarlov.
Snart drar allt igång och det kommer återigen att bli liv och rörelse i svensk skola, denna utskällda och sönderdebatterade institution som skapat så många rubriker, så många tunga suckar och djupa bekymmersrynkor.
Jag känner att vi lärare behöver en nystart. Vi behöver andas frisk luft djupt ner i lungorna. Vi är nämligen ungefär 240 000 yrkesverksamma pedagoger som varje dag går till denna nedskrivna, omstridda plats för att förse våra barn och ungdomar med det viktigaste vi har – kunskap.
Och säga vad man vill om skolbudgetar, lärarbrist, deppiga PISA-resultat, nedskärningar och kunskapsskillnader – faktum är att svensk skola är fantastisk.
I svensk skola lär vi oss tidigt om barnkonventionen och mänskliga rättigheter. Vi lär oss från barnsben att granska fakta källkritiskt. Vi får öva oss i att både gnugga fakta och att resonera om den. Vi tränas i att se saker ur olika perspektiv, att vända och vrida, att problematisera. I vår skola uppmuntras kreativitet, samarbetsförmåga och att testa idéer. Vi räknar ekvationer, läser skönlitteratur, målar, skapar, lagar mat, repeterar glosor och hoppar höjd. I vår skola tillåts man att ifrågasätta.
Allt under samma tak – och allt finansierat av våra gemensamma skattepengar!
Låt oss inte glömma bort detta när vi pratar om skolan. Låt oss inte gå vilse i den labyrint av skrämselrubriker om hur illa ställt allt är och hur vi hela tiden tycks balansera på ruinens brant.
Vi är många som helt enkelt inte kan skriva under på att det jobb vi gör varje dag skulle vara någon slags konstgjord andning på ett sjunkande skepp. Sanningen är så mycket mer komplex och svensk skola sträcker sig långt bortom det massiva mörker som så ofta tillskrivs den. Vi är så mycket mer än så.
Jag är stolt över att jobba i en skola där man redan från första dagen lär sig om sina rättigheter, en skola med högt till tak där man både får plugga fakta och omsätta dessa i praktiken. Jag är glad över att vi har en läroplan som ger oss utrymme att fostra allsidiga och kreativa samhällsmedborgare.
Jag är ödmjuk inför det faktum att det finns skolsköterskor och kuratorer som håller koll på elevernas hälsa och att det finns gratis skolmat som erbjuder varje unge en lagad måltid varje dag. Det är inte alla förunnat – låt oss vara medvetna om det.
Jag jobbar i skolan så, tro mig, jag är inte alldeles omedveten om den stundande akuta lärarbristen, den knapra budgeten och det luddiga betygssystemet. Jag vet smärtsamt väl att svensk skola står inför tuffa framtida prövningar.
Men så befriande det är att ibland skifta perspektivet, att få fokusera på allt det fantastiska som faktiskt händer i svensk skola precis varje dag. Det pågår nämligen något extraordinärt där som riskerar att fullkomligt överskuggas av alla alarmerande varningsklockor som klämtar överallt.
Inom kort kommer hundratusentals barn och ungdomar att gå till skolan efter många veckors ledighet. Och där finns vi och tar emot med öppna armar, med massa krav och måsten förstås men också med en hel uppsättning kunskaper, förmågor och färdigheter som bara finns där, redo att inhämtas.
Det är en utbildning som öppnar dörrar och leder framåt. Finare än så blir det knappast. Låt oss inte glömma det.
Maria Wiman, vinnare av Svenska handelskammarens pris Sveriges bästa lärare 2019
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.