Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ge svensk fotboll en chans att konkurrera

Debattören: Låt privata aktörer få investera fritt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-30

Följ ämnen
Malmö FF
Svensk elitfotboll bör avskaffa 51-procentsregeln. Idag hotas många klubbar av djup ekonomisk kris och måste istället för att vända sig till privata aktörer förlita sig på skattebetalarnas hjälp, skriver debattören.

DEBATT. Svensk fotboll är en av vårt lands finaste traditioner och utövningar. En sport som samlar stora delar av befolkningen i gemenskapen och respektens anda, där alla oavsett bakgrund är välkomna.

Det är ett av de främsta verktygen både för integration och folkhälsa. Tyvärr hotas just nu svensk fotboll av djup ekonomisk kris under coronapandemin. Flera klubbar hotas av konkurser, klubbar som redan tidigare haft ekonomiska bekymmer med lågt eget kapital.

Boven i dramat som står i vägen för en ljus framtid är 51-procentregeln.

I dag får ingen utomstående privatperson eller företag äga mer än 49 % av en elitfotbollsklubb i Sverige, eller så kallade idrottsaktiebolag.

Det betyder att de egna medlemmarna måste ha egen majoritet. Visst kan det låta fint att de egna gräsrötterna inte ska kunna bli överkörda av nonchalanta kapitalister som inte har något hjärta i klubben. Men 51-procentregeln får förödande konsekvenser som skadar klubbarna.

Regeln hämmar svensk fotbolls konkurrenskraft och utvecklingspotential kraftigt.

Enligt konsult- och revisionsbolaget EY omsätter allsvenska lag endast en tredjedel av genomsnittet bland Europas lag i toppligorna. För att våga investera i ett aktiebolag är det viktigt att få det inflytande i bolaget som investeringen motsvarar.

När en enskild part alltid kommer ha egen majoritet mot de andra ägarna blir investeringen motbjudande, eftersom ens möjlighet till inflytande och förändring minskar kraftigt. Regeln kan även leda till att mindre skötsamma och vårdade medlemmar som huliganer får makt och inflytande i klubbarna, som flera källor i AIK talat om.

Under årets allsvenska säsong beräknas samtliga lag förutom Malmö FF gå med förlust. Främst beror det på bortfall i sponsor och biljettintäkter till matcher.

Klubbarna har vänt sig till skattebetalarna för hjälp där de fick ta del av regeringens stödpaket till idrotten på 500 miljoner kronor. Flera lag, som Helsingborgs IF har även vänt sig till kommunerna för hjälp, det är inte första gången som just HIF har vädjat om att bli räddad ekonomiskt av Helsingborgs kommuns skattebetalare. Just i detta rådande läget är det allt mer viktigt för klubbarna att öka sitt kapital.

I andra länder ser vi hur kapitalstarka personer och företag investerar i fotbollsklubbar och den möjligheten bör även finns i Sverige.

Flera välbärgade privatpersoner har just själva upplevt fotbollens gemenskap och glädje, både som ung på planen och äldre på läktaren. Skulle det inte vara fantastiskt om personer som Daniel Ek, Stefan Persson, Frederik Paulsen investerade i svenska fotbollsklubbar och hjälper de till framgång i Europa?

Det finns en romantiserad bild i dag av svensk fotboll att man inte ska ”sälja ut” sin klubb. Men är det verkligen värre att ”sälja ut” sig än att gå under?

Hammarby IF Fotboll fick kritik under förra året för just det när Zlatan Ibrahimovic genom bolaget AEG investerade i Stockholmslaget i stället för i sin moderklubb Malmö FF.

Att låta professionella kapitalskickliga personer och företag få mer inflytande över klubbars ekonomi i stället för att låta medlemmar med betydligt mindre kunskap i företagsekonomi få orimligt stort inflytande kommer gynna svensk fotboll.

Genom att avskaffa 51-procentregeln kommer svensk fotbolls konkurrenskraft öka och möjligheten till att fler unga och äldre ska få ta del av dess fantastiska gemenskap och värme.


Johannes Thernström, distriktsordförande MUF Blekinge