Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ska bara män på cykel kunna ta sig fram nu?

Debattörerna: Nu får det banne mig vara nog med den usla snöröjningen, Daniel Helldén

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-02-01 | Publicerad 2019-01-31

Trots att vi är många, många fler som går, så har cyklisterna getts företräde. Det är väl jättebra om cykelbanor röjs, men måste det ske på bekostnad av oss som går? skriver Elsemarie Bjellqvist och Gun-Britt Mårtensson.

DEBATT. Nu får det banne mig vara nog. Så känner vi när vi ska försöka ta oss utanför dörren. Snö och is överallt. Det är svårt att ta sig fram, särskilt för oss som är lite äldre. Många blir fast hemma och får förlita sig på barn och bekanta som hjälper till att handla mat.

Tar man sig ut så märker man dock genast något mycket märkligt. Cykelbanorna är helt renplogade. Där svischar (oftast) medelålders män fram i hög fart utan hänsyn, medan vi som går tvingas samsas på isiga och oplogade trottoarer.

Så här har det inte varit förut. Tro oss, vi har levt länge i den här staden. Så här illa har det aldrig varit. Självfallet går det att se till att trottoarer hålls i någorlunda skick så att vi som går kan ta oss fram. Det gick ju förut, och troligtvis har väl den tekniska utvecklingen gått framåt – inte bakåt.

Nej, som det mesta så handlar det såklart om en politisk prioritering. Som Lena Mellin, journalist på denna tidning, konstaterade i en krönika nyligen: ”Det är alltså avsikten att det ska vara enklare att cykla än att gå i staden enligt demokratiskt fattade beslut.”

Trots att vi är många, många fler som går, så har cyklisterna getts företräde. Det är väl jättebra om cykelbanor röjs, men måste det ske på bekostnad av oss som går? Varför inte göra både och?

Vi lyssnade med häpnad på den ansvariga politikern, trafikborgarrådet Daniel Helldén, när han skulle förklara detta nyligen. Saker var på gång, det var tydligen numera svårt att röja trottoarer, det hade inletts något pilotprojekt.

Nästa år, kanske, skulle det se bättre ut. Precis samma sak som han sa förra året. Inget, absolut inget har alltså hänt. Eller jo, det har blivit värre. Det kan alla som går konstatera. Men man är väl inte politiskt aktiv för att göra saker sämre? 

Daniel Helldén verkar vara den enda personen i hela Stockholm som tycker att detta fungerar hyfsat bra. Det är en makalös uppvisning i selektiv verklighetsuppfattning. I sin iver att hålla året-om-cyklisterna nöjda, så har Helldén helt enkelt struntat i alla oss andra. Att det skulle finnas några som helst problem vill han inte kännas vid. Han kör på ändå.

Alla andras verklighetsuppfattning är fel, hans är rätt.

Det liknar det som hände med stadens förra trafikdirektör som fick sparken av Helldén när han hade mod nog att ifrågasätta Helldéns verklighetsuppfattning. Den gången gällde det miljözoner som Helldén ville införa, men som enligt alla experter visade sig vara direkt skadliga för miljön.

I stället för att ta till sig detta, så plockade trafikborgarrådet helt sonika bort trafikdirektören eftersom han visade hur verkligheten såg ut.

Samma mönster ser vi här, vi som klagar på den obefintliga snöröjningen har helt enkelt fel. Men vi är pensionärer, så vi är inte rädda för att bli av med våra jobb. 

Nej, Daniel Helldén, nu får det banne mig vara nog. Ta bort skygglapparna och se den verklighet som vi alla andra Stockholmare ser. Detta duger inte.

Börja åtminstone med att erkänna att det här inte blev så bra. Det kanske retar upp en och en annan cyklist, men vi är många hundratusen fotgängare som skulle tycka att det vore ett steg i rätt riktning. 


Elsemarie Bjellqvist, pensionär, Stockholm (S)
Gun-Britt Mårtensson, pensionär, Stockholm (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här