Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Munskydd gör tydligt att faran inte är över

Debattörerna: Inför regeln i kollektivtrafiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-21

En rekommendation av munskydd i kollektivtrafiken skulle bli en tydlig synlig signal att vi, nu som före sommaren, tar covid-pandemin på största allvar, skriver Gustav Hemming och Michaela Haga från Centern.

DEBATT. Efter en tuff coronavår där Stockholmsregionen hört till de mest smittdrabbade regionerna i världen möter vi hösten med hopp och lättnad. Antalet sjuka och inlagda har sjunkit till några procent av toppnivåerna i april och maj, och vår fantastiska vårdpersonal kan börja ta upp arbetet med att minska vårdköerna.

Men faran är inte över. Smittspridningen bland turister på västkusten och andra semesterdestinationer kan ge ny fart åt viruset när besökare återvänder till hemorter, arbetsplatser och vardagens offentliga miljöer. Det vore förfärligt för våra äldre, för vården och för samhällsekonomin.

Samtidigt som vi alla har lärt oss hur livet kan fortgå och en grundläggande livskvalitet behållas under en samhällsfarlig epidemi, är det viktigt att vi nu inte tappar taget. Det gäller särskilt i den tätbefolkade Stockholmsregionen där många människor bor trångt och därför är vana att ha en del av sitt sociala liv i offentliga miljöer och där en betydligt större andel av befolkningen är beroende av kollektivtrafik för sina transporter.

När Norge, Finland och Danmark infört krav på munskydd i kollektivtrafiken har diskussionen blossat upp också i Sverige. Argumenten mot munskydd i offentliga miljöer verkar vara att de inte är en tillräckligt bra åtgärd, kan användas fel och vagga in människor i en falsk trygghet som gör att man tar större risker.

Vi vill väcka frågan om att en rekommendation att använda munskydd i kollektivtrafiken och i andra miljöer där det är svårt att hålla avstånd, faktiskt kan ha en positiv effekt på människors beteende. 

Munskydd borde bli en stark påminnelse att smittan fortfarande finns i vårt samhälle, att kollektivtrafik ska användas med försiktighet, och att alla andra rekommendationer om hygien och fysisk distansering och särskild omsorg om personer som är äldre och i riskgrupp fortfarande gäller. Information med denna innebörd och om hur munskydd ska användas korrekt måste naturligtvis i så fall också spridas.

En rekommendation av munskydd i kollektivtrafiken skulle bli en tydlig synlig signal att vi, nu som före sommaren, tar covid-pandemin på största allvar och att man kan komma lika långt med frivilliga rekommendationer som med statliga tvångsmedel. En halvtimmas munskydd om dagen på väg till jobbet är ingen orimlig uppoffring.

Och om vi har tilltro till att folk kan ta eget ansvar att följa rekommendationer i stället för hårdare metoder som i andra länder, så har vi också tilltro att de kan följa instruktioner för att ta av och på ett munskydd på rätt sätt.

Vi kan också se ett värde i att skapa en större igenkänning i vardagsrutinen mellan Sverige och andra länder. Inte minst med våra grannländer som det är särskilt viktigt att vi snart får normala möjligheter att samverka med, både ekonomiskt, politiskt och socialt.

Det skulle bli lättare för svenskar att känna igen sig och följa reglerna vid besök i andra länder, och det skulle göra att Sverige och Stockholmsregionen känns tryggare för besökare. Att känna igen sig i det som syns tydligast skulle troligen underlätta för både näringslivet och det internationella samarbetet.

Vi är stolta över Sveriges förmåga att möta en svår samhällskris med expertis, rätt åtgärd i rätt tid och respekt för vardagslivets komplexitet och värde. Vi vill att slutbokslutet ska visa att det är rätt väg även i framtiden.

Nu gäller det att vi åter mobiliserar för att vi alla ska ta ansvar för att stoppa smittan. En rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken och i andra trånga miljöer skulle stärka denna viktiga mobilisering.


Gustav Hemming, Centerpartiets regionråd Stockholm
Michaela Haga, Centerpartiets trafiktalesperson Region Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.