Stoppa skitsnacket i omklädningsrummet
Debattörerna: Vi inom idrotten måste arbeta förebyggande när barnen är små
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2017-11-22 | Publicerad 2017-11-02
DEBATT. Jag ska knulla din mamma. Jävla bög. Hora. Grova ord som många - framför allt manliga lagidrottare - någon gång har sagt eller fått höra i omklädningsrummet. Nu ska vi stoppa skitsnacket innan det har börjat!
Under de senaste veckorna har konsekvenserna av mäns handlingar fått allt större uppmärksamhet, både i media och inte minst i sociala medier. I våra flöden har mängder av kvinnor vittnat om sexuella trakasserier – utförda av män. Det har handlat om mäns kommentarer, bilder och rena övergrepp av kvinnor.
Vi vill med denna artikel rikta uppmärksamheten mot män, både unga och gamla! Vi vill också betona den relevans som idrottsrörelsen har i det preventiva arbetet. Inom idrotten finns en majoritet av våra barn organiserade och här finns förebilderna som tillsammans skapar en enorm potential att göra skillnad.
Vi tänker specifikt på omklädningsrummets kultur och jargong. Denna arena är i dag viktigare än någonsin tidigare och här spelar våra idrottsföreningar en särskilt viktig roll.
Flera som varit och är aktiva inom idrotten kan vittna om en sexistisk och homofob miljö. Som ”riktig” kille förväntas du inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp. Kanske inte så konstigt att män då är överrepresenterade i självmordsstatistiken. I stället uppmuntras ideal om att män måste vara vältränade, kunna använda våld om så behövs. Och kunna uttrycka sig med ett nedvärderande språk. Snacket i omklädningsrummet kan vara svårt för många. Framför allt för killar som närmar sig tonåren med tanke på att det finns påhittade regler som säger hur killar ska vara och vad killar ska göra.
Vi vet i dag att en kränkande jargong innebär en riskmiljö för somliga. Det vill säga, för vissa män kan en kränkande jargong i omklädningsrummet innebära en riskfaktor som kan komma att drabba dem själva och/eller personer i deras omgivning. Nedvärderande attityder kan ses som det första steget i en våldspyramid som tillsammans med en ökad benägenhet av att använda våld mot den egna och andras kroppar, hos vissa män, också ökar benägenheten att ta till våld utanför idrotten.
Med andra ord hänger attityder och handlingar ihop. Sexism normaliseras. Moraliska gränser och sunt förnuft suddas ut. Det nedvärderande snacket om till exempel kvinnor och hbtq-personer innebär därmed en riskfaktor.
Nu är det dags att förändra det, ändra jargong och attityd för att skapa en ny sorts manlighet.
Därför vill vi:
• Stoppa skitsnacket i omklädningsrummet genom förebyggande insatser i tidig ålder.
• Se till att killar snackar om - och med sig själva - om hur man själv snackar.
• Ge unga killar rätt förutsättningar och fler alternativ för att visa på att en kille kan vara på flera olika sätt.
Men, det är en utmaning som vi måste jobba med tillsammans. Och bollen ligger hos oss. Det finns några, men vi behöver vara fler killar som engagerar oss i dessa frågor. Därför uppmanar vi dig. Kille. Man. Pappa. Bror. Influencers och profiler i samhället.
Barnen behöver förebilder som kan ta ställning för jämställdhet och schyssta attityder i omklädningsrummet.
För det handlar även om att tänka långsiktigt.
De unga killar vi utbildar i dag är samma personer som vi i framtiden kommer att träffa på festivaler, arbetsplatser eller i klacken på idrottsläktaren.
Med hjälp av fler insatser riktade mot barn och unga kan vi aktivt jobba med att förebygga destruktiva beteenden innan det är för sent. Varje träning och match kan göra skillnad. Det är nu, just i dag, vi lägger grunden för ett samhälle där alla känner sig trygga och välkomna. Där barnen slipper skitsnacket i omklädningsrummet och i stället växer upp med schysta värderingar.
Shanga Aziz
Daniel Alsarve
Jimmy Durmaz
Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.