Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Vi får aldrig vika oss för terroriststaten Iran

Debattörerna: Domen mot Hamid Noury är en väckarklocka

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-08-17

Följ ämnen
Iran
Många länder har som policy att inte förhandla med terrorister – detta måste även vara Sveriges fasta policy mot terroriststaten Iran, skriver Erik Wahlberg och Mojtaba Ghotbi. På stora bilden en demonstrant utanför Stockholms tingsrätt under rättegången mot Hamid Noury.

DEBATT. I en historisk dom dömde Stockholms tingsrätt den 14 juli den 61-årige iranske medborgaren Hamid Noury till livstids fängelse. Han dömdes för deltagande i avrättningar av ett mycket stort antal politiska fångar i Iran sommaren 1988” och han döms för folkrättsbrott och mord. 

Domen är inte bara en viktig och meningsfull händelse för de överlevande och familjerna till de mördade offren utan skickar även ett klart budskap till de iranska tjänstemän vilka är eller har varit inblandade i sådana brott att de inte ska tro sig kunna undkomma att ställas till svars för sina kriminella gärningar.

Bara timmar efter att Stockholms tingsrätt meddelat sin dom mot Noury kom reaktionerna från den iranska diktaturen. Det iranska utrikesdepartementet fördömde tingsrättens dom, kallade hem sin Sverige-ambassadör och hotade Sverige med repressalier. 

Iran beskriver Stockholms tingsrätt som ”inkompetent” och sade att rättegången var ett brott mot principen om staters suveränitet och oberoende i internationell rätt och att Iran håller den svenska regeringen ansvarig för konsekvenserna av domen gällande relationerna mellan de två länderna.

Den iranska regimens beskrivning av Stockholms tingsrätt som inkompetent och tingsrättens agerande som kriminellt måste förstås avfärdas som rent nonsens.

Iranska regimens aktiviteter har enligt Säpo intensifierats med grovt spionage mot Sverige och svenska intressen och planer på att mörda oliktänkande i Sverige och andra europeiska länder bör dock tas på största allvar.  

Den islamistiska republiken Iran har under lång tid tillämpat en distinkt politik innefattande arresteringar på falska grunder av personer som har iranskt och samtidigt utländskt medlemskap med syfte att utpressa länder i väst till att göra eftergifter till diktaturen.

Den i Iran dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali är en av dessa. 

I slutet av juli bekräftade UD att regimen har gripit ytterligare en svensk medborgare i Iran, misstänkt för spioneri. TT rapporterar att gripandet har kopplingar till rättegången mot Noury.

Med detta sagt får konstateras att Sverige och vi alla som bor i Sverige i allra högsta grad har ett intresse av vad som händer gällande Iran och särskilt av vad den iranska regimen gör i Sverige. 

Domen mot Hamid Noury är en väckarklocka som måste väcka Sveriges regering för faktumet att den så länge förda ”laissez-faire”-politiken (”låt gå”-politiken) gentemot Iran omedelbart måste upphöra. Många länder har som policy att inte förhandla med terrorister – detta måste även vara Sveriges fasta policy mot terroriststaten Iran.

I ljuset av Stockholms tingsrätts tydliga dom och det juridiska ställningstagandet i domen emot Hamid Noury måste Sveriges regering nu stötta det svenska rättsväsendets rykte, oberoende och integritet och kraftigt fördöma den iranska regimens försök att påverka den dom tingsrätten fattat och försöket att påverka utfallet av ett kommande överklagande. 


Erik Wahlberg, jurist, specialist på antipenningtvätts/ antiterroristfinansieringsfrågor
Mojtaba Ghotbi, Iranexpert och människorättsaktivist 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.