Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Öppet brev till nya Ams-chefen

Karin Tenelius: Bered dig på den värsta match du någonsin gått

Bo Bylund är sen i måndags ny generaldirektör för Ams. Han hade tidigare samma post på Banverket.

Jag skulle kunna ge dig gratulationer till det nya jobbet som Ams-chef. Det gör jag inte. För det du verkligen behöver är en samling råd från någon som har sett den förödelse som Arbetsmarknadsverket åstadkommit. Om du har någon vision med den organisation du är satt att leda är mitt inledande råd:

Karin Tenelius är ledarskapskonsult på Tuff ledarskapsträning AB.

Bered dig på den värsta match du någonsin gått, om du vill göra Ams till något som funkar för den befolkning som finansierar kalaset.

Här kommer ytterligare fem råd om du är intresserad av att kunna gira det hangarfartyg du just accepterat att bli kapten på:

Råd nummer 1:

Börja om från början!

Sluta att upprepa samma misstag om och om igen. Börja om från noll. Ams verksamhet med att stödja arbetssökande har länge varit direkt kontraproduktiv. Det beläggs inte minst i Ams egen rapport (Ura 2002:2) som utvärderar aktivitetsgarantin: ”Deltagarna löper i genomsnitt 25 procents större risk att inom ett år åter stå som arbetssökande jämfört med icke-deltagarna.” Fundera lite på sambandet: för varje investerad krona skapas alltså större arbetslöshet.

Råd nummer 2:

Relatera till arbetssökande som vuxna!

Titta på er centralt producerade ”Basintroduktion för nyinskrivna”. Vänder den sig till vuxna kapabla människor eller till barn? Människor som under lång tid blir behandlade som inkapabla och hjälpbehövande har en tendens att börja bete sig så. Dessutom börjar de omedvetet motarbeta sina ”hjälpare” om de inte upplever att hjälparna arbetar på deras uppdrag.

Behandla i?stället de arbetssökande som vuxna och ge dem det stöd de själva anser sig behöva. Om de har orimliga förväntningar på arbetsförmedlingen – låt dem veta att de själva har huvudansvaret för att få jobb. Men utan pekpinnar och felanvänd myndighetsutövning. Då kommer ni slippa epitet som ”vuxendagis”.

Råd nummer 3:

Lyssna på din organisation!

Är du modig nog att be dina medarbetare att vara ärliga kommer du att upptäcka ett massivt missnöje och resignation. I?dag träffar de inte längre arbetssökande på regelbunden basis och för inte de samtal som behövs. Större delen av arbetsdagen går i?stället åt till substanslös statistik för att tillfredsställa ledningens kontrollbehov.

Gör så här: Samla dina klokaste medarbetare från fältet. Du hittar dem på de arbetsförmedlingar som har nöjdast kunder, inte de som fått mest bidrag. Ställ frågan: Hur skulle ni vilja jobba om ni fick bestämma?

Råd nummer 4:

Skilj myndighetsutövandet från stödjandet!

De två uppdragen ”myndighetsutövning” och ”stödja arbetssökande att få jobb” har blandats ihop med förödande konsekvenser. Dina medarbetare försöker enligt ledningens instruktioner att med myndighetsutövning se till att människor får jobb. Det funkar inte. När du väl har börjat lyssna på dina klokaste medarbetare från fältet ska ni fortsätta med att knäcka nästa fråga: Hur kan vi stödja människor i att ta eget ansvar och lösa sin situation, samtidigt som vi som myndighet måste följa de spelregler vi själva är satta att övervaka?

Råd nummer 5:

Återvinn förtroende!

Människor är inte längre beredda att få stöd av Arbetsmarknadsverket. För att ha en chans att bli trovärdig

gentemot befolkningen behöver du börja med att be om ursäkt för dina företrädares respektlösa bemötande och agerande mot arbetssökande. Och sedan övertyga dem om att du har något annat att erbjuda.

Jag upprepar: Bered dig på den värsta match du någonsin gått, om du vill göra Ams till något som funkar för den befolkning som finansierar er.

Karin Tenelius

Ledarskapskonsult, Tuff ledarskapsträning AB. Karin Tenelius har coachat mer än 2 000 arbetssökande och tränat cirka 400 karriärcoacher.