Inget militärt samarbete med USA

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-04

Lars Ohly: USA – liksom Ryssland – struntar i folkrätten när det passar dem

KRIG ÄR KRIG OCH BROTT ÄR BROTT Amerikanska soldater i Irak (stora bilden) och ryska soldater i Georgien (lilla bilden). Vad är skillnaden? ”Ett anfallskrig är ett anfallskrig och folkrättsbrott är ett folkrättsbrott”, skriver Lars Ohly, som tycker det är dags att avbryta det militära samarbetet även med USA.

Sveriges utrikespolitik saknar konsekvens. Vi har dubbla måttstockar i internationella relationer.

Sverige tänjer på regler och principer vilket till slut leder till att principerna urvattnats till oigenkännlighet.

Ett exempel är att Sverige inte ska sälja vapen till krigförande länder. Det har en enig riksdag beslutat. Men när USA och Storbritannien med flera startar ett angreppskrig mot Irak fortsätter den svenska krigsmaterielexporten till dessa länder med oförminska styrka.

I samband med kriget i Georgien har alla riksdagspartier ställt sig bakom att frysa det militära samarbetet med Ryssland tillsvidare. Enligt observatörer för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) var det Georgien som påbörjade kriget i syfte att ta kontroll över Sydossetien. Den georgiska militärledningen gav order om nattliga attacker mot civila i sydossetiska byar och städer.

Ryssland svarade med att pressa tillbaka de georgiska styrkorna och fortsatte därefter att gå långt in i Georgien. Det är uppenbart att det ryska svaret var helt utan proportion och ett brott mot folkrätt och internationell lag. Människor har dödats och många tvingades på flykt. Det är uppenbart att vi måste reagera mot Rysslands stormaktsagerande.

Men än en gång agerar Sverige inkonsekvent. Det finns en annan krigsmakt i världen som behandlas helt annorlunda när de bryter mot folkrätten, nämligen USA. När USA och Nato bombade Serbien 1999, när USA angrep Afghanistan 2001 och när USA startade kriget mot Irak 2003 talade varken högern eller socialdemokraterna om att bryta det militära samarbetet med USA.

Utöver detta har USA också stött Colombias paramilitär. 2000-2008. Man har gett militärt, ekonomiskt och politiskt stöd till ockupationsmakten Israel. Man har bombat Somalia. Det är uppenbart att USA struntar i folkrätten och helt ställer världssamfundet åt sidan när det passar deras syften.

Förutom att USA:s lista på förbrytelser är väsentligt längre finns likheter med Rysslands agerande. Har regeringen då övervägt att frysa alla militära förbindelser med USA? Nej. År 2005 var USA ett av de fem länder som importerade mest krigsmateriel från Sverige. Samarbetet med den mest aggressiva militärmakten i världen förstärks varje år.

Ryssland anklagas med rätta för att rusta upp militärt i Kaukasien. Men faktum är USA gör det samma.

Både USA och Ryssland har ett strategiskt och ekonomiskt intresse av att kontrollera Kaukasien.

Målet är att lägga beslag på den värdefulla oljeledningen som går genom Georgien.

När USA rustar upp i Kaukasien behandlas de annorlunda än när Ryssland gör detsamma. I Sverige finns till och med ett parti, folkpartiet, vars företrädare förespråkar Nato-medlemskap, deltagande i USA:s angreppskrig och total underkastelse gentemot USA:s supermaktspolitik.

Sveriges utrikespolitik saknar logik. Men det är dags att bli konsekventa. Ett anfallskrig är ett anfallskrig och folkrättsbrott är ett folkrättsbrott.

Det är dags att avbryta det militära samarbetet med USA.

Dagens debattör

Lars Ohly

51 år, Stockholm, partiledare (v).