Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Skolorna bäst på att lösa studentfirandet

Replik från Sara Wettergren (L) och Juan-Tadeo Espitia (S) om restriktionerna i år

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-05-14

Vi har varit tydliga med att firandet inte kommer att kunna genomföras som vanligt. Skälet till att svaren inte innehållit fler detaljer än så är att det inte är upp till politiken att stå för dem, utan varje gymnasieskola för sig, skriver  Sara Wettergren (L) och Juan-Tadeo Espitia (S) i Malmö.

REPLIK. En rad representanter för Moderata Ungdomsförbundet i Malmö efterfrågar i ett inlägg (13/5) mer information och lösningar från politikens sida gällande det kommande studentfirandet.

Det är lätt att förstå den frustration och besvikelse som dessa företrädare och alla andra blivande studenter känner i dessa tider. Vi förstår att det känns orättvist att just studentfirandet drabbas så hårt av restriktionerna. Vi är många som känner med er och önskar ett firande som är så nära det traditionsenliga som det bara är möjligt.

Från Malmö stads sida har vi hela tiden varit tydliga med att inga av Folkhälsomyndighetens restriktioner och råd får äventyras. Alla beslut vi fattar och handlingar vi utför kan få konsekvenser för människors liv och hälsa. Vi har därför också varit tydliga med att firandet inte kommer att kunna genomföras som vanligt. Detta har vi framfört både i direktdialog med blivande studenter som kontaktat oss och i intervjuer med media.

Skälet till att svaren inte innehållit fler detaljer än så är att det inte är upp till politiken att stå för dem, utan varje gymnasieskola för sig. Varje skola har olika förutsättningar och är bäst lämpad att finna lösningar därefter. Vi vet att skolorna har arbetat hårt och dedikerat med detta - i nära dialog med studentrepresentanter.

På Malmö stads presskonferens i dag presenterades generella riktlinjer, som tagits fram i nära dialog med gymnasieskolorna, om uppdelat utspring och en begränsning på två vårdnadshavare per elev närvarande. Varje skola kommer att kommunicera sina respektive upplägg med berörda elever och vårdnadshavare.

Det är viktigt att poängtera att den generella inställningen att ett traditionellt firande inte är möjligt, har stöd av samtliga partier i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. På samma sätt råder det ingen politisk oenighet om att det är upp till varje skola att presentera sin egen lösning. Vi är säkra på att ni kan få svar från de partiföreträdare ni kontaktar om detta.

Vi vill också understryka att en studentexamen inte är mindre högtidlig i sig bara för att formerna för firandet ser annorlunda ut i år. Inga inställda studentflak kan förta den prestation ni har åstadkommit under er gymnasietid. Ni har all anledning att sträcka på huvudet och vara stolta.


Sara Wettergren, skolkommunalråd (L)
Juan-Tadeo Espitia, ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här