Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Regeringen kan göra skillnad i Västsahara

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-11-06 | Publicerad 2015-11-05

Debattörerna: I dag är det 40 år sedan Marocko ockuperade området

De flesta västsaharier lever i dag i flyktingläger under svåra förhållanden, skriver debattörerna.

DEBATT. I dag, den sjätte november, är det exakt 40 år sedan Marockos ockupation av Västsahara inleddes med den Gröna marschen. Ockupationen strider mot internationell rätt och fördöms av både FN och Internationella domstolen i Haag.

Trots det eskalerar våldet mot människorättsförsvarare i det ockuperade Västsahara samtidigt som svåra översvämningar drabbar de västsahariska flyktinglägren hårt. Vi uppmanar regeringen att skyndsamt agera för Västsahara innan tiden rinner ut för fredliga lösningar.

Den Gröna marschen startade med att 350 000 civila marockaner beordrades att gå över gränsen in i Västsahara med marockanska flaggor i händerna. Mediejippot lanserades som en fredlig marsch som skulle återförena Västsahara med Marocko. Men så fort inbjudna fotografer och journalister hade lämnat scenen anföll den marockanska armén Västsahara och än i dag ockuperar Marocko två tredjedelar av landet. En majoritet av västsaharierna flydde undan invasionen och bor sedan dess i flyktingläger under svåra förhållanden.

Dagens firande av den 40 år långa ockupationen kommer vara grandiost. Marockos kung, Mohammed VI, kommer till Västsaharas huvudstad El Aaiun för att lansera en mångmiljardsatsning på investeringar i de ”södra provinserna”, som Västsahara kallas i Marocko. Dessa satsningar görs enbart i syfte att ytterligare förstärka ockupationens grepp om Västsahara.

Direkt därefter startar en veckolång filmfestival i Dakhla, i södra Västsahara, med temat Skandinavien och Gröna marschen. Tre svenska filmer skulle visas, bland andra Palme-filmen, men de är alla avbokade efter att filmarna uppmärksammats på sammanhanget de skulle visats i. Den polerade fasaden av 40-årsfirandet solkades även när nytagna, utsmugglade bilder som visar hur fängslade västsaharier utsätts för tortyr i just Dakhla spreds för bara ett par dagar sedan.

Samtidigt pågår det en namninsamling i marockansk media mot Västsaharas främsta människorättsförsvarare, Aminatou Haidar, med uppmaningen att hon ska fråntas sitt pass eftersom hon "drar skam över Marocko". Aminatou var nyligen i Sverige och talade på riksdagsseminariet Vägen framåt för Västsahara – 40 år av ockupation. Efter seminariet har Aminatou mottagit flera dödshot och säkerhetssituationen för henne är nu oerhört allvarlig.

Även i de västsahariska flyktinglägren är situationen alarmerande. De största regnovädren någonsin har drabbat flyktinglägren med svåra översvämningar som följd. Hus, matförråd, skolor och sjukhus är förstörda i stor omfattning. Drygt 25 000 personer beräknas vara mycket hårt drabbade men siffran stiger hela tiden. 

Den västsahariska exilregeringen i flyktinglägren framhärdar i att vapenvilan, som respekterats sedan 1991, inte på några villkor får brytas, oavsett det symbolladdade 40-årsdatumet och den ytterligare försvårade situationen på alla fronter. Men många unga i flyktinglägren har gått in i armén eftersom de inte ser en fredlig lösning inom sin livstid.

Det är nödvändigt att världssamfundet, med Sverige i spetsen, agerar skyndsamt och kraftfullt för att förhindra ännu ett förödande krig.

Alla västsaharier sätter stort hopp till Sverige och den rödgröna regeringen eftersom både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kongressbeslut på att erkänna Västsahara. Här har Sverige en reell chans att visa ledarskap för hållbar fred och stabilitet i regionen. Vi uppmanar regeringen att omgående markera kraftfullt mot Marockos upptrappade repression på ockuperad mark, prioritera biståndsresurser till översvämningskatastrofen samt starta politiska processer för att stärka Västsaharas regering inför ett kommande erkännande av Västsahara.

Julia Finér

Ordförande Emmaus Stockholm

Anna Sundström

Verksamhetschef Olof Palmes Internationella Center
Gabi Björsson

Generalsekreterare Afrikagrupperna

Sonja Gardefjord

Ordförande Kommittén för Västsaharas kvinnor

Jan Strömdahl

Ordförande Föreningen Västsahara

Följ ämnen i artikeln