Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Glöm inte våra barn i budgeten, regeringen

Bris och Rädda Barnen: Du behöver lägga en barnrättsbudget, Svantesson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 09.09 | Publicerad 06.30

Barns rättigheter är i slutändan en fråga om kronor och ören – om kostnader för idrott, bussbiljetter, skolpersonal och socialsekreterare. Därför måste barnen prioriteras i budgeten, skriver Magnus Jägerskog och Åsa Regnér.

DEBATT. Vi ser nu resultaten av bristande investeringar i barns rättigheter. Det syns i det fruktansvärda våldet där barn mördas och mördar. Det syns i skolresultaten, där allt för många barn lämnar skolan utan fullständiga betyg, och det syns i långa vårdköer som skapar stort lidande för barn.

Bris och Rädda Barnen uppmanar regeringen att lägga en barnrättsbudget som synliggör och prioriterar barns rättigheter.

 

Den 19 september presenterar regeringen sin budget. Bris och Rädda Barnen vill se en budget som stärker barns rättigheter genom att synliggöra vilka konsekvenser budgetens prioriteringar får för barns rättigheter genom en barnrättsbudgetering, och som investerar i områden som stärker barns rättigheter och livsvillkor.

Barnets rättigheter bottnar i barnets konkreta och vardagliga behov: Ett tryggt hem, utbildning, bästa möjliga hälsa och vård och stöd och skydd mot att fara illa. Att familjen har råd med vardagliga utgifter, mat i magen och vinterskor. Att kunna utvecklas genom fritidsaktiviteter, kultur och delaktighet i samhället.  

I dag får alla barn i Sverige inte sina rättigheter uppfyllda

Barnkonventionen, som också är svensk lag, slår fast att staten är ansvarig att till fullo använda sina resurser för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda.

Statens budget är det viktigaste verktyget för att fördela resurser i samhället. Det är där barns rättigheter och livsvillkor bor och måste prioriteras. Därför är barns rättigheter i slutändan en fråga om kronor och ören – om kostnader för idrott, bussbiljetter, skolpersonal och socialsekreterare.

 

I dag får alla barn i Sverige inte sina rättigheter uppfyllda. Det är allvarligt, både för barn här och nu, men även för samhället i stort.

Det syns i utvecklingen inom kriminella nätverk där allt yngre barn återfinns i mordutredningar, både som offer och förövare. Vi ser det i skolan, där 15 procent lämnar grundskolan utan fullständiga betyg.

Det blir tydligt i sjukvården där barn ofta fastnar i långa vårdköer och i sämsta fall mellan stolarna.

Bris och Rädda Barnen möter i våra verksamheter många av de barn som lever med konsekvenserna av detta i ett samhälle med bristfälliga resurser.

 

Bris och Rädda Barnen uppmanar regeringen att använda budgeten som det kraftfulla verktyget för barns rättigheter den ska vara genom att:  

  1. Barnrättsbudgetering måste finnas i statsbudgeten
    Visa hur budgetförslagen stärker barns rättigheter nu och på sikt, och hur barn fått vara delaktiga genom barnrättsbudgetering. Budgeten granskas redan nu ur ett jämställdhetsperspektiv, det är hög tid för att barnrättsperspektiv.
  2. Investera i barns trygga uppväxtvillkor, stärk finansieringen av kommuner och regioner.  
    Det är i kommuner och regioner som barns vardag finns och där deras rättigheter blir verklighet i praktiken. Kommuner och regioner går med underskott, risken finns att många av de områden som har stor påverkan på barn och barns uppväxtvillkor kommer att skäras ned. Staten har en skyldighet att säkerställa att barn, trots kommunala och regionala underskott, skyddas från våld, får en god utbildning, en meningsfull fritid och vård och hälsa.
  3. Investera i en hållbar värld för barn i Sverige och världen.  
    Använd budgeten för att ge barn goda livschanser och framtidstro. Öka biståndsbudgeten till minst 1 procent av Sveriges BNI, och stärk stödet till organisationer som arbetar för och med barn. Visa hur barns rättigheter tillgodoses kring klimatförändringar och miljö, inklusive klimatanpassning och stöd till de barn som drabbas hårdast.


Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris
Åsa Regnér, generalsekreterare Rädda Barnen

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.