Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bevisen finns – trots det går tjuvarna fria

Debattören: Polisen måste börja prioritera brott mot oss företagare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-04-29

Patrik Nilsson, Företagarna: ”Vi vet faktiskt inte exakt hur omfattande problemet med brott mot företag är. Det beror på att många företagare säger till oss att de inte ser någon mening med att anmäla mindre grova brott, eftersom det ofta ändå inte leder till åtal. Det gör att mörkertalet är stort.”.

DEBATT. Företagare är personer som avstår från mycket av den trygghet som anställda får. Nya utmaningar väntar ständigt runt hörnet. Men det finns faror som lurar där också. Brott som begås mot företag. Det är en slags otrygghet som inte ens den mest riskbenägna person vill eller ska behöva tackla.

Vi vet faktiskt inte exakt hur omfattande problemet med brott mot företag är. Det beror på att många företagare säger till oss att de inte ser någon mening med att anmäla mindre grova brott, eftersom det ofta ändå inte leder till åtal. Det gör att mörkertalet är stort.

Det vi däremot vet utifrån kontakter med våra medlemmar är att många företagare inte känner sig helt trygga i sin vardag. Det gäller till exempel de som jobbar i butiker och inom hotell- och restaurangvärlden. De bryr sig om den arbetsmiljö deras anställda jobbar i och är frustrerade över att tryggheten brister. Företagare är både samhällsbyggare och välfärdsskapare. Utan företagande skulle det vara tomt i affärernas hyllor och det skulle inte ens finnas några affärer att handla i.

Vi får vittnesmål om vaneförbrytare bakom ratten som smiter från bensinpumpen utan att något händer, trots att det finns bevis. Vi lyssnar på företagare som vittnar om snatteri och stöld satt i system av systemsmarta och kallt beräknande kriminella. Vi hör om yrkeskriminella som genom sin blotta närvaro sprider otrygghet.

Nu har vi hört nog. Nu är det dags för handling. Fyra av fem nya jobb skapas i småföretag. I tre av fyra kommuner står småföretagarna och deras anställda för den största andelen av skatteintäkterna från inkomster. Ju mer resurser de måste ägna åt att freda sig från brott, desto mindre tid kan de ägna åt att utveckla sin verksamhet. Det förlorar alla på.

Den här veckan uppmanar vi i Företagarna alla våra medlemmar som har utsatts för brott att anmäla dem till polisen, trots allt.

Att vi gör det beror på att organisationen Svensk Handel driver det angelägna projektet Säkerhetsveckan. Syftet med den är att rikta sökljuset mot brott mot butiker och skingra mörkertalen. Det är bara genom att synliggöra hur det står till som det är möjligt att åstadkomma förändring. För förändring är både angelägen och möjlig att åstadkomma.

Många av våra medlemmar önskar att polisen skulle vara mer närvarande. Vi uppmanar därför både företagare och representanter för polisen att mötas och arbeta mer långsiktigt tillsammans.

Företagare behöver bli bättre på att veta hur polisen arbetar och polisen behöver bli bättre på att lyssna till vilka problem företagarna möter. Mer resurser måste också kunna användas för att utreda brott mot företagare. Det är inte rimligt att de prioriteras så lågt som de ofta gör i dag.

Låt oss skicka med några tänkbara samtalspunkter:

Hur kan polisen arbeta mer förebyggande?

Hur kan polisen bli mer synlig på gator och torg?

Hur kan fler brott utredas och leda till åtal?

Vilka åtgärder och rutiner kan företagare vidta för att försvåra för brottslingar?

Sist men inte minst måste regering och riksdag göra det möjligt att prioritera brott mot företagare högre än i dag. Börja med mängdbrotten.

Det är inte rimligt att straffet sett per begånget brott kan bli långt lägre än de enskilda brottens sammanlagda straffvärde. Straffrabatterna måste bort. Vad väntar politikerna på?


Patrik Nilsson, chef för analys och opinion Företagarna


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.