Ni är söndercurlade - ta de jobb som finns
Debattören: Att dela ut bidrag är inte framtiden – vi måste göra upp med ungdomars lathet
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2016-12-09
DEBATT. Vilket ansvar har man egentligen som människa för att försörja sig själv? Vilka krav ska samhället ställa?
Frågor man ställer sig efter Aftonbladet artikelserie Jakten på arbetskraften. Jag hade hoppats att den beskrivning som ges i artikeln ”Jobben finns - men ingen vill ha dem” av ungdomar som inte passar tider, om arbetstagare som sjukskriver sig för att husdjuret har blivit sjukt bara vore anekdotiska exempel.
Men dessvärre är det inte så.
Organisationen Företagarna visar i en ny rapport att företagens största problem för att kunna växa är att hitta anställda med rätt arbetsmoral, intresse och ansvarstagande.
Någonting har hänt de senaste åren. Med inställningen, med synen på arbete. Tydligast blir detta när arbetslösa, trots löfte om anställning, inte ens dyker upp på rekryteringsträffar.
För att vara extremt tydlig: detta är naturligtvis inte en beskrivning av en hel ungdomsgeneration eller alla arbetstagare. Men berättelserna vittnar om ett samhällskontrakt som utmanas. Människor har inte bara rättigheter, utan också skyldigheter.
Alla människor har ett eget ansvar för att göra rätt för sig och försörja sig själva. Och det är just tilliten till att den som för stunden inte kan försörja sig själv i alla fall försöker som är grunden för att människor vill betala skatt.
Därför är det nu tid en gång för alla att göra upp med curlingmentaliteten, med kravlösheten.
Det finns ibland i Sverige en mentalitet av omhändertagande kring bidragstagare. Det är feltänkt. Arbetsföra människor får det inte bättre av att samhället passivt delar ut bidrag. Därför bör det vara obligatoriskt i kommunerna att kräva motprestation för försörjningsstöd – aktivitetskrav på att genomföra praktik eller att man som arbetssökande ska söka arbete utanför kommungränsen.
Då fokuserar man på vad människor kan bidra med och visar tilltro till människors förmåga. I grund och botten handlar det om människosyn – att människor kan växa med uppgiften. Synsättet att det är bättre att arbeta än att gå arbetslös på socialbidrag handlar om en tanke om att vägen till drömjobbet går via andra jobb, även om detta första jobb är ett jobb med lägre kvalifikationskrav, ett enklare jobb.
Handlar då arbetslöshet enbart om fel inställning? Givetvis inte.
Arbetsmarknaden är många gånger inte anpassad till den med låg utbildning, för den som ännu inte har skaffat sig arbetslivserfarenhet. Det är därför dags att släppa den politiska prestigen och se fler enkla jobb som en möjlighet.
Men för att bryta det passiva bidragsberoendet krävs också höga förväntningar, helt enkelt att göra upp med ”curlingsamhället”.
Mats Persson, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson (L)
Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.