Massinvandringen har slagit sönder nationen
Jimmie Åkesson: Vi vill ha ett Sverige som håller ihop igen
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2019-11-23
DEBATT. Kommuner som går på knäna. Skjutningar och sprängningar var och varannan dag. En eskalerande otrygghet som steg för steg bryter ned vårt land. Har Sverige problem? Ja. Är S-regeringen med sina stödpartier kapabla att lösa dessa problem? Nej. Inte ens regeringens egna väljare tror på den passiva samtalspolitiken längre.
Misslyckandet är totalt. Men misströsta inte, det finns hopp.
Vi är många som minns ett annat Sverige. En vardag som hade sin del av utmaningar, men samtidigt en vardag där känslan av trygghet och sammanhållning var en del av livsluften.
En vardag där det fanns en tillit till sin näste och en grundmurad känsla av ett samhälle som står redo, den dagen då allt faller isär.
I dag återstår blott en spillra av det som en gång var. Samhällskontraktet har rivits itu. Värdet som väglett tidigare generationer – principen om gör din plikt kräv din rätt – har reducerats till ord utan praktisk mening.
Vi är många som minns ett annat Sverige. En vardag där brottslighet fanns men inte så nära inpå. En brottslighet som inte var lika rå och hänsynslös som den vi ser i dag.
Stefan Löfven verkar inte minnas det Sverige vi minns. Statsministern är nämligen övertygad om att sprängningar och skjutningar skulle ha inträffat oavsett vilken invandringspolitik som förts. Vi som lever i verkligheten utanför statsministerns bubbla vet att så inte är fallet.
Stefan Löfven bevisar gång på gång att han lever i en annan värld, en värld präglad av illusioner, lögner och svek. Motivet? Makt.
Fattigdom betyder inte per automatik brottslighet, Stefan Löfven. Detta land byggdes av människor som varje dag slogs för mat på bordet och tak över huvudet.
De må ha varit fattiga men de drevs av att göra det moraliskt rätta. De drevs av principer. Ingen av dessa sprängde huset på andra sidan gatan. Ingen av dessa såg en möjlig försörjning inom knarkhandel. De kunde nämligen skilja mellan rätt och fel och var fullt upptagna med att bygga en framtid för sig själva och sina familjer.
Vi är många som minns ett annat Sverige. Ett Sverige som höll ihop. Ett Sverige som hade utmaningar men som bands samman av gemensamma nämnare. Massinvandringspolitiken har bit för bit slagit sönder den bärande väggen i vårt nationsbygge.
Splittringspolitiken har inte medfört annat än destruktivitet. För att ha möjlighet att reparera den skada som skett, är ett nettominus vad gäller asyl- och anhörighetsinvandring en absolut nödvändighet. Fler måste lämna och färre komma in.
I grund och botten handlar detta om medmänsklighet. Om vi ska ha en chans att ge de människor som fått en fristad i vårat land en skälig tillvaro, måste vi lära oss att säga nej.
Låt oss vara tydliga: Det finns hopp. Det finns en stark tro för ett bättre Sverige. En stark vilja för förändring. Vi är många och vi blir bara fler. Fler som minns ett annat Sverige, ett bättre Sverige.
Vägen är lång men vi kommer att ta oss ur den här krisen, vi har gjort det förut. Inte genom kylig individualism, en spelare är aldrig starkare än laget. En nation måste vävas samman av sammanhållning, stolthet och framtidstro i kombination med individuell frihet för att ges styrka.
Likaså måste ett parti bäras fram av samma känsla. Vi skäms inte för vilka vi är. Det har vi aldrig gjort. Vår ambition har aldrig varit makten i sig. Inte heller har vi ambitionen att sätta upp utopiska mål om EU:s lägsta arbetslöshet eller klimatmål som ingen kommer att nå.
Mål av denna typ är lättvindig symbolpolitik som har föga med verkligheten att göra. Vårt mål, det övergripande och det enda, är att göra Sverige till ett bättre land. Tillbaka till det Sverige vi minns.
Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.