Vinstjakten ska bort – nu går vi till riksdagen
S och V: Att högerpartierna inte lyssnar hindrar oss inte från att lägga fram lagförslaget
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2018-03-19
DEBATT. Att vinstdrivna skolor kan tjäna pengar på att hålla nere kvalitet, driva på segregation och betygsinflation, och samtidigt göra obegränsade vinster riskerar att slå sönder tilliten till vår välfärd. Nu lägger vi lagförslaget om vinster i välfärden på riksdagens bord.
Regeringen och Vänsterpartiet har drivit och fortsätter driva igenom en rad reformer för att skapa ordning och reda i välfärden:
Tillståndplikt införs
Det som äger och driver företag inom välfärden ska vara seriösa. Därför införs tillståndsplikt för hemtjänst, ledsagar- och avlösarservice i hemmet. Tidigare har vi infört tillståndsplikt för verksamheter med konsulentstöd till familje- och jourhem som tar emot barn och unga.
Lämplighetsprövning införs
Vill du driva ett äldreboende eller en skola ska du vara lämplig. Med det lagförslag vi lagt fram riskerar verksamheten att bli av med tillståndet i de fall ägare eller ledning döms för brott eller har bristande resurser. Oseriösa och direkt kriminella aktörer ska bort från välfärden.
Stopp för kommunala utförsäljningar på rea
Vi har satt stopp för möjligheten att sälja ut kommunal verksamhet till underpris. Det ska inte gå att verkställa beslut som inte kan rättas om de upphävs av domstol, t ex. för att ett avtal ingåtts.
Meddelarfrihet för privatanställda i välfärden
Sedan förra året gäller meddelarfrihet för privatanställda i välfärden. De har nu motsvarande rätt som offentligt anställda att visselblåsa om missförhållanden till media.
Schyssta löner och villkor
Sedan förra året har lagen ändrats för att säkerställa att anställda som utför arbete för det offentliga har schyssta villkor och löner. Det offentliga ska inte bidra till social dumpning.
Ökad insyn i friskolor
Insynen i fristående skolor ska öka. Därför har vi lagt fram ett lagförslag som innebär att offentlighetsprincipen införs i dessa verksamheter.
Vi måste också säkerställa att skattemedel avsatta för välfärden används till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg – inte till stora vinstuttag.
Samtidigt som vinstjakten ska stoppas ska vi värna valfriheten och mångfalden i välfärden. Seriösa välfärdsverksamheter som återinvesterar i verksamheten kommer att kunna vara kvar. Men vinst som incitament hör inte hemma i välfärdssektorn.
Att våra skolor, vår socialtjänst, vår omsorg om äldre och dem som behöver personlig assistans följer en annan logik än marknadens är en viktig del av poängen med gemensamt finansierad välfärd – en del av vinsten för ett modernt och välfungerande samhälle.
Det är inte den som betalar mest som får mest och den som har starkast röst som betjänas bäst. Välfärden är det vi bjuder varandra på, och de som dagligen jobbar i välfärden ska kunna ägna sitt yrkeskunnande åt just välfärdstjänster, inte åt att säkra vinster åt bolagsägare.
En majoritet av svenska folket, också av borgerliga och sverigedemokratiska väljare, vill få bort vinstjakten från välfärden. Men dessa partier verkar hellre vilja lyssna på vinstlobbyn än på sina egna väljare i den här frågan.
Att högerpartierna i riksdagen hittills inte har velat lyssna på väljarna hindrar inte oss från att lägga fram förslaget. Därför presenterar vi nu en proposition med skarpa lagförslag som syftar till att begränsa vinsterna i skolan och omsorgen.
Vinsterna för välfärdskoncernerna kommer bli mindre. Men vinsterna för lärare, undersköterskor, personliga assistenter, elever och brukare – för hela samhället – kommer bli desto större.
Ardalan Shekarabi, civilminister (S)
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.