Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Dramaten, vi bjuder er på en samtyckeskurs

Debattörerna: Vi måste granska kulturen som accepterar, förminskar och tystar ner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-03-29

Dramatens kris visar oss att det som gjorts inte är nog. Och att förmågan kanske inte alltid finns. Vi erbjuder vår hjälp till Dramaten och arbetsplatser i offentlig sektor runtom i Sverige, skriver Katarina Galic´ och Mario Runessson, projektledare på föreningen Fatta.

DEBATT. Vi är många som upprörts av Josefin Nilssons berättelse. Och vi är många som vet att hon inte är ensam. För varje historia som blir offentlig finns ett antal som ingen nämner. #Metoo visade oss bredden av sexuellt våld. Och behovet av att arbetsplatser agerar.

Det är viktigt att fall av övergrepp och våld hanteras, både för att visa att samhället och arbetsplatsen finner det oacceptabelt och för att ge upprättelse åt den utsatta. Men det får inte stanna där. Det räcker inte att kasta ut enskilda personer och tro att problemet är löst.

Genom att demonisera enskilda förövare förstärker vi idén att vi inte berörs eller behöver förändra oss i vågen efter #metoo. Men Josefin Nilsson är inte ensam. Som Unizons Olga Persson och kvinnojourerna ständigt larmar om, är hennes fall sorgligt vanligt.

Vi måste granska kulturen runt omkring som accepterar, förminskar och tystar ner. Som förminskar alla de övertramp av personliga gränser som inte är uppenbart brutala, som säger att vi inte ska vara så känsliga.

Och vi måste bygga en annan kultur. En kultur av ömsesidighet, där vi bygger trygghet som motvikt mot våld. Där vi lyssnar efter ett ja från våra anställda och kollegor i stället för att köra på, trots att vi egentligen vet att de inte vill. Där vi endast bevarar de maktpositioner som faktiskt fyller en funktion på arbetsplatsen och där personerna som besitter dem tar fullt ansvar för sin roll.

Att samordna andra människor utan maktmissbruk kräver ödmjukhet, inte hårdhet eller karriärssug. Städningen och självrannsakan efter #metoo bör börja i ledningen, snarare än som så ofta i våldsförebyggande arbete - bland de med minst makt att påverka och förändra.

Vi behöver bygga grogrunden för ömsesidighet, snällhet och kreativitet på våra platser. Så att vi alla kan arbeta med det vi vill och göra det utan hot om våld. Det är dags nu. Efter #metoo har intresset för frågorna varit stort. Men Dramatens kris visar oss att det som gjorts inte är nog. Och att förmågan kanske inte alltid finns.

Vi erbjuder vår hjälp till Dramaten och arbetsplatser i offentlig sektor runtom i Sverige. Under hösten 2019 utbildar vi Sveriges arbetsplatser i samtyckeskultur. Var med ni också.


Katarina Galic´,
Mario Runessson,
projektledare på föreningen Fatta, som arbetar mot sexuellt våld och för samtycke i lag och praktik. Under tre år har de utvecklat metoder för att öva på samtycke. Med stöd av Jämställdhetsmyndigheten erbjuder de nu kostnadsfria utbildningar till arbetsplatser i offentlig sektor.