Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Vi tar redan omfattande hänsyn till renskötseln

Replik från SCA om skogsbruket, contortatallen och samerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-09-27

Respekt för urfolkens rättigheter har en central plats i vårt hållbarhetsarbete och vi tar i dag omfattande hänsyn. I slutändan måste SCA också vara lönsamt för att ha resurser att skapa jobb, klimatnytta, och ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Replik från Hans Djurberg.

REPLIK. Den svenska skogen är fantastisk och fyller många behov. Svensk skogsnäring bidrar med närmare 115 000 arbetstillfällen, de allra flesta utanför storstäderna. 

SCA verkar nästan uteslutande i de fyra Norrlandslänen och gör betydande investeringar för jobb och en livskraftig landsbygd. 

SCA var aktivt i utvärderingen och introduktionen av contortatall på 1970-talet och har sedan dess använt trädslaget tillsammans med svensk gran och tall.

Contortatall växer 40 procent bättre än svensk tall på samma mark. Det innebär att den också binder 40 procent mer koldioxid. Den ger därmed mer förnybar råvara snabbare. På SCA:s innehav motsvarar det ett upptag av 800 000 ton extra koldioxid per år.

Contortatall ger utmärkt sågtimmer. Virket har frisk kvist, det spricker och kröker sig inte vid torkning och är därför ett utmärkt virke för panel och snickerier. Eftersom det växer snabbt är hållbarheten sämre och det är därmed mindre lämpligt som virke i byggnadskonstruktioner.

SCA sågar redan i dag några tusen kubikmeter contortavirke, en siffra som kommer att växa till 300 000-400 000 kubikmeter om några år när vi börjar avverka contortatall i större utsträckning.

Sågverksflis och toppar används för massatillverkning och bioenergi.  

Renskötsel bedrivs på halva Sveriges areal, från norra Dalarna, Hälsingland och norrut. Det innebär att renskötsel och skogsbruk bedrivs på samma marker. 

Stora delar av SCA:s skogsinnehav ligger i det område där renskötselrätten gäller, grundad på urminnes hävd.  

SCA erkänner denna rättighet och ser på renskötseln som en bärande del i den samiska kulturen. Vi strävar efter samexistens mellan skogsbruk och rennäring inom renskötselområdet.

I en artikel i Aftonbladet den 24 september beskriver medlemmar i samebyar svårigheter som täta ungskogar kan orsaka för renskötseln.

SCA är medvetna om dessa utmaningar. Det handlar särskilt om contortatall som planterades på 1970- och 80-talet. 

SCA:s hållbarhetsarbete utvecklas kontinuerligt. Sedan sent 1990-tal satsar SCA frivilligt stora resurser på samråd med samebyarna i vinterbeteslandet för att tillgodose rennäringens intressen.

Dessa samråd sker i linje med den internationellt vedertagna principen om urfolkens rätt till samtycke och omfattas av en oberoende årlig granskning av certifieringssystemet Forest Stewardship Council (FSC).

Den standard som används i Sverige har utvecklats och godkänts under 2019 av FSC:s svenska medlemmar, däribland Svenska Samernas Riksförbund (SSR). SCA planterar inte någon ny contortatall utan samråd med berörd sameby.

I skötseln av vår skog har SCA att balansera en rad sociala, miljömässiga och ekonomiska intressen, alla viktiga för hållbar utveckling.

Respekt för urfolkens rättigheter har en central plats i vårt hållbarhetsarbete och vi tar i dag omfattande hänsyn. I slutändan måste SCA också vara lönsamt för att ha resurser att skapa jobb, klimatnytta, och bedriva ett ambitiöst hållbarhetsarbete.


Hans Djurberg, hållbarhetschef, SCA


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.