Den höjda A-kassan blir kvar tack vare oss
SD: Vi är överens med regeringen – 5,8 miljarder kronor extra i budgeten
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2022-11-05
DEBATT. Att ofrivilligt bli av med sitt arbete innebär inte sällan att den vardag man kommit att vänja sig vid omkullkastas helt. Man har inte längre kvar samma arbetsuppgifter, kollegor eller i många fall ens arbetsplatsen på samma geografiska ort.
Det är en omställning som väldigt många av oss någon gång behövt genomgå i livet.
Den förlorade möjligheten till försörjning vid avslutad anställning utgör här ett ytterligare stressmoment för många. Sverige har dock en lång tradition av att ha ett starkt socialt skyddsnät för de svenskar i behov av det, och där utgör A-kassan en helt central del.
Att tvingas söka nytt arbete, exempelvis som följd av nedskärningar hos arbetsgivaren, ska inte behöva innebära att man som löntagare hamnar på ruinens brant.
Av denna anledning har också A-kassan varit en avgörande del i Sverigedemokraternas förhandlingar med regeringspartierna.
Även om våra partier är överens om mycket så har det länge varit tydligt att flera av oss haft olika uppfattningar av själva utformningen av A-kassan.
Under de gångna årens pandemi var det många branscher – däribland hotell- och restaurangbranschen – som tvingades på knäna som följd av de dåvarande restriktionerna.
Ett resultat av detta var att många människor förlorade sina arbeten, vilket ledde till att riksdagen beslutade att temporärt höja dagpenningnivåerna inom arbetslöshetsförsäkringen och i aktivitetsstödet.
Denna höjning var dock just temporär, i tider av kris. Det är därför som denna tillfälliga höjning är tänkt att upphöra att gälla den 1 januari 2023.
I regeringens kommande budget har man dock – efter överenskommelse med Sverigedemokraterna – beslutat att föreslå en satsning på 5,8 miljarder kronor under 2023 för att de tillfälligt höjda ersättningsnivåerna och övriga lättnader i arbetslöshetsförsäkringen ska gälla även framöver.
I detta ingår även att de tillfälliga lättnaderna i arbetsvillkoret, och karensvillkoret i lagen om arbetslöshetsförsäkring som gällt under pandemin, ska förlängas. Ambitionen är att dessa lättnader ska gälla även framgent.
Sedan pandemin började ebba ut har situationen på arbetsmarknaden förbättrats, men det är uppenbart att det fortfarande finns problem med en hög arbetslöshet och en långtidsarbetslöshet som fortsatt är på en alltför hög nivå.
Detta är något vi behöver ta itu med.
Men vår principiella uppfattning är att även skyddet för tillfälligt arbetslösa behöver vara starkt. Detta är något som blivit extra angeläget under dessa tider av inflation och de ekonomiska osäkerheter detta medfört för många svenskar.
Sverigedemokraterna har under många år påtalat att vi avser vara det sociala samvetet som sätter svenska löntagare först, vid händelse av att vi utgör underlag för en högerregering.
Vår gemensamma välfärd ska vara pålitlig, och vi tror att detta är ett bra första steg på den vägen.
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)
Magnus Persson, arbetsmarknadspolitisk talesperson och ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott (SD)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.