Villfarelser från S om sillfisket i Östersjön

Replik från landsbygdsministern om att ”midsommarsillen är hotad”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-06-25 12.11

Debattartikeln från S vittnar om grundläggande okunskap. Nästan all inlagd sill som står på våra svenska midsommarbord kommer nämligen från andra hav, såsom Nordsjön och Norska havet. Replik från landsbygdsminister Peter Kullgren.

REPLIK. Jag måste erkänna att jag blev förvånad när jag läste om hur Anna-Caren Sätherberg (S) och Tobias Baudin (S) slog i varningsklockorna om att midsommarsillen skulle vara hotad på grund av sillens situation i Östersjön.

Det vittnar om grundläggande okunskap. Nästan all inlagd sill som står på våra svenska midsommarbord kommer nämligen från andra hav, såsom Nordsjön och Norska havet.

Det borde Sätherberg rimligen ha koll på – så var det nämligen också på hennes tid som fiskeminister.

 

Socialdemokraternas artikel illustrerar hur komplicerad fiskedebatten är att följa. Hur ska väljarna kunna värdera det som sker samtidigt som de matas med villfarelser?

Vissa saker är på sin plats att slå fast.

Sverige förhandlar med andra EU-länder. Vi har alltså inte full rådighet över hur mycket som fiskas. Som ansvarig minister har jag förhandlat vid ett tillfälle och då sänktes kvoterna med 31 procent i Bottenhavet och 43 procent i centrala Östersjön.

 

Sverige drev den mest restriktiva linjen bland berörda länder. Jag hade kunnat tänka mig ännu lägre kvoter, men utan Sveriges insatser kan jag konstatera att kvoterna hade landat högre.

Inte vid något tillfälle har Socialdemokraterna åstadkommit lägre kvoter än de som gäller nu.

Sverige fick även till trålfiskestopp vissa perioder så att sillen och strömmingen kan lekvandra och leka ostört under den tiden. Det är första gången som detta tillämpas inom sill- och strömmingsfisket och således heller inget som Socialdemokraterna åstadkom.

 

Fiskerikontrollen är inte bra nog, menar Sätherberg och Baudin. Jag håller med. Därför var det bra att regeringen under Sveriges ordförandeskap i EU fick till ett beslut om en skärpt kontrollförordning.

I maj månad kom rådgivningen från Internationella havsforskningsrådet (ICES) som visar att sillen i centrala Östersjön har återhämtat sig något jämfört med förra året. Det är en välkommen utveckling som är viktig att slå vakt om framåt.

 

Det råder ingen tvekan om att sillen och strömningen är viktig för Östersjön. Regeringen har bland annat presenterat en havsmiljöproposition som tar ett samlat grepp om Östersjöns framtid. Det är den första propositionen på området sedan 2009.

Regeringen tänker fortsätta att arbeta målmedvetet för att sillen och strömmingen ska ges möjlighet att återhämta sig. Socialdemokraternas engagemang är välkommet, men jag hoppas på en seriösare nivå på diskussionen framöver.      


Peter Kullgren, landsbygdsminister (KD)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.