Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kom ihåg Burmas folk i dag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-08

Dagens debattörer: Sverige och EU kan göra mycket för den demokratiska utvecklingen i Burma

September 2007 Munkar protesterar mot Burmas regim i den största demonstrationen sedan 1988, då 3 000 fredliga demonstranter dödades.

Den 8 augusti 1988 inledde den burmesiska regimen en massaker mot fredliga demonstranter som ledde till att minst tre tusen människor mördades på Rangoons gator. Tjugoårsdagen av denna viktiga händelse i Burmas historia uppmärksammas i dag världen över. Detta samma dag som Kina har valt att förlägga OS-invigningen till.

Kinas värdskap för de olympiska spelen har lett till uppmärksamhet och ökat tryck för en förändring av den kinesiska regimens attityd till mänskliga rättigheter. En sådan förändring skulle betyda mycket. Inte bara för kineserna, utan också för medborgare i länder som Burma som styrs av en militärregim med stöd från Peking.

Den kinesiska regimen har goda relationer till Burmas generaler och är tillsammans med Ryssland det största hindret för ett effektivt internationellt engagemang för Burma. När frågan om en resolution om Burma tagits upp i FN:s säkerhetsråd har Kina och Ryssland lagt in sina veton i enlighet med den förlegade principen att inte lägga sig i andra länders ”interna angelägenheter”. Resultatet är att de lagt en varm och kamratlig arm runt despoten Than Shwes axlar.

Den 8 augusti 1988 protesterade miljoner människor på gatorna i Rangoon. Fredliga demonstrationer drog runt i staden men möttes av beväpnad militär.

De som var med berättar om hur de sjöng för militärerna: ”Vi älskar er. Ni är våra bröder. Allt vi vill ha är frihet. Ni är folkets armé. Kom till vår sida.” Men klockan 11.45 öppnade de eld rakt in i folkmassorna och tusentals människor sköts ihjäl i en massaker som varade i fyra dagar.

Vi såg det igen förra hösten. Uppåt hundra tusen munkar och civila demonstrerade mot militärens förtryck men möttes av batonger. Militärens våld mot de fredliga munkarna blev ett trauma för hela befolkningen som inte hade hunnit läka när cyklonen Nargis drog in över Burma. Två och en halv miljon människor drabbades och 138 000 människor dog på grund av cyklonen. Enligt uppgifter har en miljon människor fortfarande inte fått någon hjälp, trots att tre månader har gått. Hjälp finns att få, men generalerna vägrar släppa fram den.

Mitt i all denna OS-hysteri är det viktigt att vi inte glömmer bort Burma. Omvärlden måste samla sig och arbeta på alla fronter för att stödja en demokratisk utveckling i landet. Det finns mycket som kan göras av Sveriges regering och EU:

1. Öka trycket på och dialogen med Kina, Indien och Asean-länderna. De måste övertalas att sluta stödja juntan ekonomiskt och politiskt.

2. Arbeta för att FN:s säkerhetsråd antar en bindande resolution om Burma och ett vapenembargo mot landet.

3. Inför ekonomiska sanktioner mot olje- och gasindustrin inom EU. Europeiska företag som det franska oljebolaget Total har stora investeringar i Burma, vilket ger generalerna stora inkomster.

4. Öka stödet till demokratirörelsen inne i och utanför Burma. Den demokratiska oppositionen behöver stöd för att kunna mobilisera för förändring.

Den 8/8/88 är det viktigaste datumet i demokratirörelsens historia. Det är en symbol för kampen för ett fritt och demokratiska Burma. Nu har tjugo år gått och situationen i landet är värre än någonsin. Människorna i landet kämpar på, men de behöver vårt stöd.

Glöm inte Burma.