Inte mycket att glädjas åt

Med ett för svenska förhållanden lågt valdeltagande fanns utrymme för en eller ett par rejäla skrällar. Men dagens omval i Västra Götaland blev i stället en bekräftelse på den långsiktiga rikstrenden för samtliga partier. Sedan 2006 har de tradi­tionella vänster- och mitten­partierna krympt, medan Mode­raterna, Miljöpartiet och Sverige­demokraterna har vuxit.

De två förstnämnda har etablerat sig som tydliga medelklasspartier, ­medan Sverigedemokraterna fort­sätter locka arbetarväljare som tidigare varit socialdemokratin trogna.

Håkan Juholt stod, i egenskap av den nya ­killen i klassen, i centrum för uppmärksamheten kring om­valet. Men kvällens (blygsamma) valframgång till trots, har inte den nye S-chefen mycket att glädjas åt. Västra Götaland är av hävd en röd region, och som pigg nykomling i ett borgerligt styrt Sverige hade han alla förutsättningar att mobilisera inte bara S-kärnan, utan även partiets sympatisörer. Men så tycks inte ha skett. Socialdemokraterna har ­enligt preliminära siffror ökat med knappt två procentenheter jämfört med det ogiltigförklarade valet 2010, men de ligger fortfarande under ­(det dåliga) valresultatet 2006.

Håkan Juholts stora strategiska fråga är hur hans parti ska kunna återta sin gamla position som mötesplats för medel- och arbetarklass­väljarna. Vilka är socialdemokratins naturliga målgrupp 2014, och med vilken politik ska den lockas? Efter kvällens val är vi inte närmare ett svar på dessa frågor. Vi vet att Socialdemokraterna ­inte gillar allians­regeringen, men det är också allt. ­De har massor av klago­mål, men desto färre alternativ.

Under valrörelsen 2014 kommer spelplanen att vara större, svårare och långt mer komplicerad än vad den var i går. Då kommer regeringsduglighet att spela större roll, liksom frågan om samarbete mellan olika partier. Ett halvlyckat landstingsval i en traditionellt röd del av landet utgör knappast någon stabil grund inför socialdemokratins nästa stora valkamp.