Sahlin: Därför har vi så starkt stöd bland kvinnor
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-08
Kvinnorna drabbas först av regeringens politik
Sverige ska vara möjligheternas land för alla – inte bara för den rikaste tiondelen av befolkningen. Höstens valresultat lägger grunden för två helt olika Sverige. Antingen fortsätter Sverige på den inslagna vägen med fyra år till av ökade klyftor på lånade pengar. Eller så följer förändring med en politik för fler jobb. Svenska folket står inför ett avgörande vägval: Fler jobb eller ökade klyftor?
Vår prioritering glasklar: Vi sätter jobben först och vi vill minska klyftorna. Självförsörjning är en grundläggande jämställdhetsfaktor för kvinnor. Arbetslöshet får negativ inverkan på jämställdheten. Men vi måste också minska inkomstklyftan mellan kvinnor och män. De borgerliga regeringsåren har inneburit en backlash för jämställdheten. Inkomstklyftan mellan kvinnor och män har vidgats – och spätts på genom regeringens medvetna insatser.
Sverige har under de senaste åren blivit alltmer könsuppdelat. Det syns inte minst i de opinionsinstitutens mätningar. I SIFO:s senaste väljarbarometer uppger 54,4 procent av Sveriges kvinnor att de vill se rödgrön förändring. Den borgerliga regeringen har bara stöd av 41,9 procent av kvinnorna.
Kvinnorna är de första som känner av konsekvenserna av regeringens politik. För att kunna jobba är kvinnor mer beroende av att barnomsorgen fungerar, att äldreomsorgen går att lita på och att sjukvården levererar det den ska. När välfärden inte fungerar måste hushållen lösa mer själva – och det innebär oftast att kvinnorna får dra ett tyngre lass.
Under det senaste året har antalet anställda i kommuner och landsting minskat med mer än 25 000. Samtidigt varslades 1 500 lärare om uppsägning. Detta innebär ökad osäkerhet för Sveriges kvinnor. Får barnen den utbildning de behöver? Kan jag lita på att mamma och pappa tas väl om hand?
Känslan av att välfärden tar steg bakåt gör att kvinnor vänder sig emot att låna till skattesänkningar – och uttrycker sympati för det politiska alternativ som vill utveckla kvaliteten i välfärden. Den skattesänkarskuld som nu byggs upp – som har förvandlat ett stort budgetöverskott efter rödgröna budgetar till ett underskott under denna mandatperiod – kommer att behöva betalas av Sveriges låg- och medelinkomsstagare. Risken är att kvinnor får betala dubbelt igen: ytterligare uppsägningar i vård och skola som ökar stressen och hetsen hos lärare, förskollärare och sjuksköterskor ännu mer.
Sveriges kvinnor har på detta sätt större anledning att fästa uppmärksamhet vid konsekvenserna av ytterligare fyra år med skattesänkningar på lånade pengar. De inser att regeringens ofinansierade skattesänkningar måste betalas – om inte i dag så om några år. Vad kommer detta att innebära för skolan, vården och omsorgen? Blir det ännu fler uppsägningar? Blir det nya avgifter i skolan och sjukvården?
Men redan i dag har regeringens politik inneburit att Sveriges kvinnor fått stå tillbaka till förmån för männen.
Inkomstklyftan mellan kvinnor och män ökat med mer än en tusenlapp i månaden under mandatperioden. Regeringens ofinansierade skattesänkningar och nedskärningar i skolan, vården och omsorgen, har bidragit till denna utveckling. Politiken har inneburit att den tiondel som tjänar mest har fått nästan lika mycket som 60 procent av hela svenska folket. Den tiondelen består till 76 procent av män. Sammantaget har regeringens skattesänkningar gett männen 30 procent mer än kvinnorna.
Tryggheten har redan blivit dyrare. Ett exempel: De som tjänar minst betalar mest för a-kassan. En medlem i Hotell- och Restaurang betalar i dag mer än dubbelt så mycket till facket och a-kassan som en medlem i Sveriges Ingenjörer – och kostnaden har ökat mer än fem gånger så mycket. Kvinnor med lägre lön har redan fått betala sina egna skattesänkningar med avgiftshöjningar.
Valet 2010 är ett vägval för Sveriges kvinnor och män. Då ställs Socialdemokraternas politik för jämställdhet och fler jobb mot Moderaternas framtid av fortsatt ökade klyftor. Sveriges kvinnor har redan dragit slutsatsen av vad ytterligare fyra år med ofinansierade skattesänkningar kommer att innebära.
Mona Sahlin
Partiledare (S)