Varför utesluts inte ryska idrottspampar?
Debattörerna: Aktiva får inte tävla men högt uppsatta ledamöter sitter kvar
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2022-06-07
DEBATT. Sedan Ryssland anföll Ukraina har nästan hela idrottsvärlden uteslutit ryska och belarusiska idrottare och ledare. Att samma länder stängs ute från internationella mästerskap och andra tävlingar har blivit en självklarhet.
Det är bra. Idrotten är en stark kraft, både i det svenska samhället och i den internationella gemenskapen.
Att inte få se sitt lands främsta idrottare tävla mot resten av världen kommer att märkas för den genomsnittlige ryssen och belarusen. Förhoppningsvis bidrar det till en opinion mot kriget och den odemokratiska elit som styr Ryssland och Belarus.
Men det får inte stanna där. Idrotten består av så mycket mer än idrottare och ledare.
Inom en rad internationella idrottsförbund och andra idrottsliga organisationer finns det fortfarande högt uppsatta ledamöter och beslutsfattare från både Ryssland och Belarus. Många av dem har tydliga kopplingar till antingen Kreml eller Alexander Lukasjenkas regim.
Varför ska aktiva och tränare stängas av, men inte högt uppsatta pampar? Det borde vara de kremltrogna beslutsfattarna som först stängs av. Deras ansvar för legitimeringen av kriget är långt större än unga idrottares.
Ett exempel är Internationella Olympiska Kommittén, IOK, som nyligen beslutade att ryska och belarusiska ledamöter får behålla sina positioner. Vissa av dem har starka kopplingar till presidentmakten.
Enligt IOK:s webbplats är de två ryska medlemmarna Shamil Tarpischev och Jelena Isinbajeva båda officiella rådgivare till president Putin. Anledningen till att de får stanna är att de väljs in som individer, inte representanter för sina länder.
Det är ett oerhört ihåligt argument. Idrottare och ledare kvalificerar sig till mästerskap som individer även de – och de stängs av.
Den schweiziska sportministern, Viola Amherd, har protesterat mot detta. Tyvärr har responsen varit svag, från både den politiska sfären och den idrottsliga i de europeiska länderna.
Ett annat exempel är den före detta olympia- och världsmästaren i längdskidåkning, ryskan Jelena Välbe, som kandiderar till styrelsen för internationella skidförbundet, FIS. Trots att FIS i likhet med de flesta andra förbund har stoppat ryskt och belarusiskt deltagande på tävlingar, tillåts Välbe kandidera.
Hon är inte bara rysk, hon har även uttalat sig i positiva ordalag om invasionen av Ukraina och kallat ukrainare för ”nazister”.
Naturligtvis är svenska skidförbundet starkt kritiska till hennas kandidatur, men kan inte göra annat än att rösta mot henne. Något sätt att hindra henne från att kandidera verkar inte finnas.
Vi i Svenska Fäktförbundet har upprepade gånger påtalat den här problematiken för både Riksidrottsförbundet, RF, och Sveriges Olympiska Kommitté, SOK.
Vi anser att RF och SOK bör driva den här frågan mot regering, riksdag och Internationella olympiska kommittén. Vi har hittills fått undvikande svar som hänvisar till att man avvaktar eventuella EU-sanktioner eller att man håller med, men utan att öppet ta ställning.
Det är minst sagt förvånande att den svenska idrottens två ledande organisationer inte har en ståndpunkt i den här frågan. Det ryska och belarusiska inflytandet i internationell idrott är fortfarande omfattande trots att fakta och omständigheter ligger på bordet.
Ska det verkligen få sitta representanter för två länder som inlett ett brutalt angreppskrig mot Ukraina på ledande positioner inom idrotten? Ska miljarderna från rysk olja och gas tillåtas fortsätta att korrumpera den internationella idrotten? Till och med i den Internationella olympiska kommittén?
Vårt svar är nej, det ska inte vara tillåtet. Vi uppmanar därför samtliga svenska idrottsförbund att förespråka ett omedelbart uteslutande av ryska och belarusiska ledamöter och beslutsfattare inom idrottens organisationer.
Idén att idrott inte har med politik att göra är omöjlig att upprätthålla i ljuset av hur auktoritära och totalitära stater skaffar sig politiskt inflytande genom idrotten. Om vi inte gör upp med denna idé kommer idrotten att försvagas och gå under.
Ryssland har under de senaste decennierna framgångsrikt använt idrotten för att nå sina geopolitiska mål. Invasionen av Ukraina innebär en möjlighet att återta kontrollen över den internationella idrotten.
För idrottens kraft är, som sagt, stark. Men bara om vi tillsammans står upp för de ideal som för oss samman: demokrati, yttrandefrihet, medmänsklighet och fred.
Otto Drakenberg, ordförande i Svenska fäktförbundet
Åsa Andersson, vice ordförande i Svenska fäktförbundet
Ana Valero-Collantes, vice ordförande i Svenska fäktförbundet
Pierre Thullberg, generalsekreterare i Svenska fäktförbundet
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.