Din tv blir dyrare – och vi mister jobben
Debattörerna: Inget gott med regeringens nya skatt på hemelektronik
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2016-11-27
DEBATT. Jobben är viktigast och de står ofta i centrum för regeringens förda politik, något som statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson inte sällan påminner om.
Men nu lägger samma regering ett lagförslag om att beskatta elektronik som kan kosta över 1000 svenska jobb. Det tycker vi på Elgiganten, Media Markt, NetOnNet med flera, är beklagligt.
Syftet med skatten sägs vara att minska användningen av flamskyddsmedel, medel som finns i olika produkter och material för att fördröja eller förhindra brand, men som kan ha negativ påverkan på miljön. Vi i hemelektronikbranschen står helt bakom ambitionen om en bättre miljö, och vi har tagit vårt ansvar genom att fasa ut vissa kemikalier. Men vi kan ärligt talat inte se hur detta förslag ska leda till en förbättring.
Ingen global tillverkare av datorer, tv-apparater eller vitvaror, kommer att lägga om sin produktion bara för att det införs en skatt i ett litet land som representerar en promille av världens konsumenter.
Om regeringen verkligen menar allvar med ambitionen att minska användningen av flamskyddsmedel vore det mycket mer effektivt att förbjuda farliga kemikalier.
Skatten finns med i regeringens budget och innebär att en diskmaskin eller teve från den 1 juli nästa år blir upp till 400 kronor dyrare. För vissa hemelektronikprodukter innebär skatten en prisökning på 20 procent eller mer.
Då skatten bara tas ut på produkter som säljs i Sverige kan svenska konsumenter beställa sina varor i utländska nätbutiker och på det sättet undgå skatten. Om handeln flyttar till internet, utanför Sveriges gränser, behövs vare sig personal i svenska hemelektronikbutiker eller personal på lagren för att distribuera produkterna vidare till butik eller slutkonsument.
Orter som Borås, Eskilstuna, Helsingborg och Jönköping kan komma att drabbas hårt när företag tvingas överväga en flytt av hela lagerverksamheten, eftersom vi inte längre kan konkurrera på lika villkor som utländska näthandlare. Enligt beräkningar utförda av HUI research kan det röra sig om mer än 1 000 förlorade jobb.
Redan i dag är elektronikhandeln hårt pressad av tuff konkurrens och låga marginaler. Försäljning via internet har länge varit på uppgång. Enligt senaste e-barometern från Postnord handlar redan i dag 21 procent av svenskarna från utlandet.
Visserligen ökar staten sina inkomster med skatten, men på bekostnad av jobben. Och när handeln flyttar utomlands förlorar samhället inte bara jobb utan även momsintäkter och löneskatt.
Arbetstillfällena i vår bransch är oftast sådana jobb som för många fungerar som ett instegsjobb. Som ny på arbetsmarknaden är jobbet i butiken eller på lagret ofta en bra start när man vill börja bygga sitt CV.
Men i stället för att hjälpa människor in i arbete väljer regeringen nu att straffbeskatta vår bransch.
Vi på Elgiganten, Media Markt, NetOnNet, AudioVideo och Euronics kommer på grund av Kemikalieskattens införande tvingas att noggrant se över våra verksamheter och de konsekvenser som skatten innebär.
Vi vill verkligen inte tro att regeringen avsiktligt slår mot jobben i en bransch som vår. Därför står vårt hopp till att regeringen nu vill tänka om och göra rätt.
Vi är alla konkurrenter på hemelektronikmarknaden, men Kemikaliskatten är ett mycket större hot än våra olika specialerbjudanden. Vi vill att handeln ska vara kvar i Sverige, vill inte Stefan Löfven detsamma?
Susanne Ehnbåge, vd NetOnNet
Niclas Eriksson, vd Elgiganten
Per Kaufmann, vd Media Markt
Peter Håkansson, vd Euronics
Christer Palmgren, kedjechef AudioVideo
Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.