Oartigt och falskt om Ungern, Heléne Fritzon
Replik från Ungerns ambassadör om kvinnors rättigheter
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2019-08-20
REPLIK. Den nuvarande svenska ledamoten i Europaparlamentet, före detta migrationsministern Heléne Fritzon publicerade en debattartikel i Aftonbladet den 16 augusti. Hon diskuterar ett allmänt problem, men pekar ut Ungern fientligt.
Dessutom använder hon, av misstag eller med avsikt, falska fakta och vilseledande argument när hon kommenterar Ungern. Jag vet inte vilka källor hon har, men här är några riktiga fakta.
Heléne Fritzon hävdar att ”i Ungern finns i dag inga kvinnor alls i regeringen”. Jag tycker att det är särskilt oartigt att hon förbiser de kvinnliga medlemmarna i den ungerska regeringen. Faktum är att det finns kvinnor i den ungerska regeringen inklusive ministern med ansvar för EU-frågor.
Enligt Heléne Fritzon har ”andelen kvinnor i det ungerska parlamentet sjunkit sedan Viktor Orbáns parti Fidesz kom till makten”. Faktum är att andelen kvinnliga ledamöter i det ungerska parlamentet har ökat val efter val sedan 2010 (9,6 procent 2010, 10,1 procent 2014 och 11,6 procent 2018).
I Europaparlamentet finns det 8 kvinnor utav de 21 ungerska ledamöterna. I motsats till vilseledande uppfattningar eller misstro, är kvinnor – baserat på sina egna beslut – lika fria att bedriva en karriär inom politik i Ungern som i Sverige. Låt oss överlåta detta val till dem och inte kommentera det från Sverige.
Sist men inte minst är jag förbryllad över Heléne Fritzons kommentar att ”(den ungerska) regeringen vill ge kvinnor betalt för att föda fler barn”. Om hon här hänvisar till det familjepolitiska paketet som införts av den ungerska regeringen och som ger fler möjligheter och stöd för kvinnor och familjer att balansera mellan arbete och familj, förstår hon inte grunderna i dessa åtgärder.
Därför skulle det vara bättre om hon inte kommenterade det alls.
Oavsett om svenska politiker gillar det eller inte, är den ungerska regeringen engagerad i att stödja familjer och detta är dess svar på de demografiska utmaningarna i stället för ökad invandring eller obligatoriska migrantkvoter som båda stöds av den svenska regeringen.
Sverige upplever tyvärr säkerhetshotet härrörande från migrationen, inklusive brott mot kvinnors rättigheter från några av landets nyligen inflyttade etniska grupper. Detta må vara en fråga som oroar de svenska politikerna.
Kvinnors ställning och rättigheter är lika viktiga för oss alla och inte bara för dem som är snabba att peka fingrar mot andra.
Jag anser att man visar respekt genom att försöka förstå andra länders regler innan jag kommenterar dem, vilket är avgörande för uppriktigt samarbete och för debatter.
Adrien Müller, Ungerns ambassadör
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.