C och L viker ner sig i urvattnad kompromiss
Moderaterna: Varken kompetensutvisningarna eller fusket åtgärdas
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2020-02-10 | Publicerad 2020-02-06
DEBATT. Kompetensutvisningarna är inte närmare sitt slut. Morgan Johanssons ”tuffa tag mot fusk” är att utreda om systemet med arbetskraftsinvandringen ens missbrukas.
Medan regeringen gång på gång visar sig inkapabel att komma till bukt med verklighetens problem, har Moderaterna konkreta förslag.
Sedan Migrationsöverdomstolen kom med ny praxis i december 2017 har Socialdemokraterna ställt sig frågande till om kompetensutvisningar fortfarande är ett problem. I januari 2019 gick trots allt Socialdemokraterna med på att stoppa kompetensutvisningarna mot att få regeringsmakten. En utredning skulle tillsättas under 2019, men drog ut på tiden.
När direktiven till utredningen nu äntligen har kommit, står det klart att det blev en besvikelse för alla oss som vill stoppa de orimliga och orättvisa utvisningarna. Utredaren ska ”överväga” om åtgärder behöver vidtas.
Att Socialdemokraterna lyckats få med sig både Liberalerna och Centerpartiet på att ifrågasätta om kompetensutvisningar överhuvudtaget fortfarande sker är förvånande. Utredaren har alltså fått i uppdrag att göra en ”bred analys av rättsläget” samt ”överväga om ytterligare åtgärder bör vidtas” när uppdraget förstås egentligen borde ha varit att sätta stopp för kompetensutvisningarna här och nu.
Ali Omumi, Farzad Ban och Jin-yu Lin är bara några av för många exempel på hederliga människor som arbetat i Sverige och bidragit till vår gemensamma välfärd, men som under senare tid utvisats på grund av rena bagatellartade fel från arbetsgivarens sida. Precis så ser ”rättsläget” ut.
För varje kompetensutvisning förlorar svenska företag värdefulla medarbetare samtidigt som Sverige avskräcker nya talanger. I grund och botten är det svensk ekonomi och tillväxt som står på spel. Det är alltså inte fler kartläggningar som behövs, utan lösningar.
Men krav på att ta fram skarpa lösningar lyser med sin frånvaro. Här har Centerpartiet och Liberalerna uppenbarligen fått böja sig från Socialdemokraterna.
Regeringens utredning saknar också helt nödvändiga åtgärder för att komma åt fusket och missbruket med dagens system för arbetskraftsinvandring.
En viktig åtgärd är att ta bort möjligheten till så kallat spårbyte, som innebär att en person som fått avslag på sin asylansökan i stället kan söka ett arbetstillstånd. Statliga Delmi har i en rapport som presenterades så sent som den här veckan pekat ut både spårbyte och gymnasielagen som problematiska för den svenska migrationspolitiken, eftersom de leder till att ett nej inte alltid är ett nej.
Därför vill Moderaterna stoppa möjligheten till spårbyte. Men regeringen går alltså i motsatt riktning, och vill underlätta för spårbyten. Det är en seger för Miljöpartiet, men en stor förlust för tilltron till det svenska asylsystemet.
Faktum är att regeringens ”tuffa tag mot fusk” i princip stannar vid att utreda om det förekommer fusk, och i vilken utsträckning det förekommer.
Det är obegripligt att regeringen och JÖK-partierna inte bryr sig om larmrapporterna från Polisen och andra brottsbekämpande myndigheter om hur den organiserade brottsligheten nu systematiskt utnyttjar systemet. Problemet är omfattande i bland annat assistansbranschen – därför föreslår Moderaterna ett stopp för arbetskraftsinvandring just där. Regeringen står handfallen.
I SVT:s ”Aktuellt” i går sa Jonny Cato (C) att han hoppas riksdagspartierna kommer vara nöjda med utredningsdirektiven. Moderaterna är långt ifrån nöjda med denna urvattnade kompromiss. Det borde inte Centerpartiet eller Liberalerna vara heller.
Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.
Läs hela debatten här
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.