Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Folket i Jemen svälter ihjäl – vi måste agera

Röda korset: Situationen i Jemen är en humanitär katastrof som fått för lite uppmärksamhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-11-15

Nära 3 miljoner jemeniter har tvingats på flykt i sitt eget land, priserna på mat och mediciner har skenat, skriver Margareta Wahlström, Ordförande Röda Korset. Bilden är ett montage.

DEBATT. I Jemen dör människor av hunger och risken för en omfattande svältkatastrof är mycket stor, men den går att undvika. Situationen i landet är inte resultatet av en ekonomisk kollaps, eller någon naturkatastrof utan grundorsaken är den väpnade konflikt som plågat landet i nästan fyra år.

Omvärlden både kan och måste ta ett större ansvar för att se till att internationell humanitär rätt respekteras i Jemen så att den hungerkatastrof vi har nu inte utvecklas till en svält.
Även i krig finns det lagar att följa. De är fastställda i den internationella humanitära rätten, även kallat Krigets lagar, och inskrivna i Genévekonventionerna. Lagarna finns för att humanisera krigföring och begränsa lidandet för civila och stridande i väpnade konflikter.

Krigets lagar är tydliga – civila, sjukhus, och livsviktig infrastruktur får inte angripas. Trots det har det skett gång på gång i Jemen med följden att civila dödas både direkt av strider och av att det jemenitiska samhället har kollapsat.

Nära 3 miljoner jemeniter har tvingats på flykt i sitt eget land, priserna på mat och mediciner har skenat och bränslet är så dyrt att många hälsokliniker inte kan hålla igång eftersom de inte har råd att betala för el som ska se till att det finns ljus i operationssalar och ström till blodbanker.

Attacker mot sjukvårdsinrättningar och förstörelsen av vatten- och avloppssystem har gjort att sjukdomar både snabbt sprider sig och är svåra att hantera eftersom sjukvårdssystemet har brutits ned. Att Jemen förra året drabbades av det största kolerautbrottet i modern tid med och över en miljon smittade var en direkt konsekvens av detta.

Krigets lagar är tydliga kring ansvar – det är konfliktens parter och de som stödjer dem som ansvarar för att skydda de civila.

Röda Korset och Röda Halvmånen finns sedan länge i Jemen med både lokala volontärer och personal, men den hjälp som vi och andra humanitära organisationer ger är långt ifrån tillräcklig och kommer aldrig att kunna lösa den humanitära krisen.

Krigets lagar är tydliga kring ansvar – det är konfliktens parter och de som stödjer dem som ansvarar för att skydda de civila. Det sker inte nu och de insatser som gjorts av omvärlden är inte tillräckliga, utan måste skalas upp.

Det är lovande att fredssamtal planeras i Sverige den närmaste månaden, men att komma till förhandlingsbordet räcker inte. Som minimum vill vi att alla parter som är inblandade i konflikten ser till att internationell humanitär lag respekteras och följande garanteras:

  1. Att civila inte attackeras, inte heller sjukhus eller kritisk infrastruktur,
  2. Att människor och varor måste få röra sig in och ut ur landet. Medicin och mat måste få komma in, och människor som behöver specialistsjukvård behöver kunna åka dit de kan få den.
  3. Att hjälparbetare skyddas. Röda Korset och Röda Halvmånen har förlorat flera medarbetare och volontärer som dödats under sitt uppdrag. Det är inte acceptabelt. Vi som är på plats för att hjälpa måste skyddas så vi kan utföra vårt arbete.
  4. Att ingen lämnas ensam i en katastrof. Ofta medan krig pågår glöms människor i fängelser bort. Röda Korset och Röda Halvmånen besöker regelbundet landets fängelser för att se till fängslade människor får sina mänskliga rättigheter respekterade.

Situationen i Jemen är en humanitär katastrof som allt för länge fått för lite uppmärksamhet, trots att 22 miljoner människor i landet behöver humanitär hjälp för att överleva.

Just nu har den fått den fått det utrymme på världsagendan som den behöver. Den uppmärksamheten behöver följas av handling. För Jemen ska inte behöva hungra ihjäl.


Margareta Wahlström, Ordförande Röda Korset


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.