De lurades till Sverige av assistansbolaget
Debattören: Jag är besviken på politikerna som låter det här pågå
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2020-02-07
En man och en kvinna sökte upp mig på facket i december. De kom från ett land långt bort och kvinnan var havande. Men det var inte härbärge de sökte, det har vi inte på facket.
Ändå var det just det där bibliska uttrycket ”härbärge” som slog mig, som stannar kvar och som följer mig envist som ett skoskav.
Tillfället skapar tjuven, brukar man säga och just nu är Sverige ett land där brott begås som aldrig får konsekvenser. Det urholkar landets själ. Därför ropas det efter fler poliser och strängare straff.
Men det går inte att lagföra alla brott. Vi måste börja diskutera etik och moral. Det går inte an att folk kommer undan bara för att brotten inte finns i strafflagarna.
Paret har varit i Sverige sedan 2016. Ett företag gav dem arbete och arbetstillstånd. Arbetsgivaren ordnade också så att deras funktionsvarierade barn fick personlig assistans. Genom företaget. Det lät bra. I deras land har funktionsvarierade det mycket svårt.
Paret skriver under papper de inte förstår och i början tror de förstås på allt vad arbetsgivaren säger. Det är som en dröm alltsammans, hur de kommer till Sverige, får lön och rent vatten direkt ur kranen. Gröna skogar.
Ganska snart misstänker paret dock att de blir utnyttjade – men förstår inte riktigt hur. För de vet ingenting om våra lagar och kanske är det här ändå lagligt.
Eller kanske är de själva brottslingar. Arbetsgivaren hotar ständigt med böter och utvisning. Om de går till ett annat företag hotas de till exempel med 200 000 kronor i böter.
Paret turas om att jobba hos en annan brukare, ett hårt jobb med en brukare som slår efter frun när hon inte förstår svenska. Spottar. Oftast måste de betala tillbaka delar av lönen i form av olika avdrag som de varken förstår eller får förklarat.
Assistansbidraget för deras barn går direkt till parets eget bankkonto, det är stora summor och det skrämmer dem. Men samma dag pengarna kommer in ringer alltid företaget och ber om pengarna. De tjatar och hotar. Och paret för över pengarna.
Pengarna är för deras barns assistans. Föräldrarna har signerat tidrapporter som företaget skickar till försäkringskassan. Därför betalas pengarna ut. Men någon lön betalas aldrig ut för den inrapporterade tiden. Pengarna behålls av företaget.
Det här märkliga landet. Så långt hemifrån och så olikt allt de förut sett.
Till sist säger de nej, det är när arbetsgivaren försöker tvinga mannen begå ett brott så uppenbart att även om de fortfarande varken förstår svenska eller assistans, så kan de ändå skilja rätt från fel. Deras etik och moral är det inget fel på, det är bara det här landet som gör dem förvirrade.
De blir genast utvisade.
Nu sitter de här, mitt emot mig. I landet som förlorat sin moraliska kompass.
De har varit hos polisen, men polisen tog inte emot deras anmälan. De har pratat med försäkringskassan, men inte heller där förstod de vad som hänt.
Jag förstår inte heller, kan bara se att det händer. Förmodligen är det lagligt.
Lagen om personlig assistans (LSS) omöjliggör insyn genom starka sekretessregler. Det underlättar ljusskygg verksamhet. Varken försäkringskassan eller skyddsombud kan gå in utan inbjudan. Pengarna ska betalas ut snabbt.
Jag är besviken på Sverige, på Alliansen och Miljöpartiet som 2008 införde regler så att arbetsgivarna själva kan importera arbetskraft. Besviken på övriga partier som låter det hela pågå. På svenska entreprenörer. På den statliga utredningen om yrket personlig assistent (SOU 2020:1) som inte tycker att lagen om LSS behöver ändras, utan föreslår Socialstyrelsen att ta fram ett utbildningspaket.
Om så den största arbetskraftsinvandringen är datatekniker från Indien, blir ändå tillräckligt många utnyttjade för att detta måste strypas direkt. Någon slags anständighet ska man kunna kräva av sitt land.
Fotnot: Företaget är inte fingerat. Det är ett stort nationellt företag – och de har tecknat kollektivavtal.
Annelie Carlsson, fackligt förtroendevald i Kommunal
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.
Läs mer i ämnet
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.