Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Gaza – eldprov för medierna

Anders H Pers: Medierna får inte offra sanningen

Israelisk polis griper en israelisk demonstrant som protesterar mot att alla judiska bosättningar skall bort från Gaza. Enligt Anders H Pers kommer mediernas rapportering om tvångsförflyttningar att vara svårgripbar för journalisterna.

I morgon startar DEN STORA UTMANINGEN för nyhetsmedierna i Sverige. Och resten av världen. Den beräknas hålla på tre veckor och den gäller sanningen. En sanning lika lätt att fånga som tvålen i badkaret.

Det handlar om Israels hemtagning av sina bosättare från Gaza och Västbanken. En del mot deras egen vilja. Journalister och fotografer kommer att möta störtskurar av dramatik, sorg och ursinne, kanske en del jubel. De kommer att bombarderas med påståenden och tolkningar. Äkta händelser och riggade. Sanningar och gissningar och anklagelser och lögner i en enda röra.

Alla parter vill få medierna på sin sida. De kommer att försöka övertala reportrar att skicka hem propagandaversioner från Gaza och Västbanken till läsare och tittare runtom i världen. För att skapa en opinion som kan trycka på politiker och generaler. Evakueringen blir ett intensivt propagandakrig som berör hela världen.

Israels regering kommer att tala med flera tungor. Oppositionen likaså. Palestinierna kan göra vad som helst. Bush ger sin bild för att påverka. EU försöker stå på många ben samtidigt. Blair blir tydligare. FN kliar sig i huvudet. Göran Persson vill visa att han inte är Sten Andersson. Men hur? Alf Svensson kommer att hålla huvudet kallt.

”Krigets första offer är sanningen” heter en lärorik bok av en London-reporter som visar hur journalister – och deras publik – förs bakom ljuset av propaganda i trängda lägen. Från inbördeskriget i USA till Kosovo och Irak. Just därför att de närmaste veckorna i Mellanöstern blir så snåriga och samtidigt viktiga för freden får vi hoppas att journalisterna och fotograferna och rubriksättarna och nyhetscheferna nu gör sitt yttersta för att ge oss en opartisk beskrivning, kommer så nära sanningen som möjligt.

Tv och de stora tidningarna har egna experter i Jerusalem, och DN:s Lotta Schüllerqvist berättade i onsdags för ett fullsatt Konserthus att jobbet inte är lätt. Men för de allra flesta som läser tidningar är TT den viktigaste nyhetskällan. Landsortstidningarna har inte råd att hålla sig med specialister som kan genomskåda glidningar och komplettera ensidiga TT-texter med egen sakkunskap och egna kontakter. Därför är TT:s främsta uppgift att skriva så opartiskt och klargörande att nattredaktörer från Norrbotten till Skåne kan lita på texterna och med gott journalistiskt samvete skicka dem vidare till läsarna.

TT har inte alltid klarat det provet. TT har fått kritik för att skriva ensidigt och glidande, förvrida telegram från nyhetsbyråer som TT samarbetar med. Det finns bloggar som kritiserar TT. Ibland har TT gett kritikerna rätt. En lundensare som heter David Lecerof skickade i juli ett kritiskt e-brev till TT:s styrelse om TT:s hantering av Israel-nyheter. Men han har inte fått något svar ännu.

TT:s styrelse består av redaktörer och direktörer från Aftonbladet, Bonniers, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Upsala Nya Tidning och Gefle Dagblad. Styrelsen ansvarar för verksamheten, produkten. De närmaste veckorna har den styrelsen särskilt goda skäl att bevaka TT:s rapportering från Mellanöstern. För vår skull som fortfarande prenumererar och hoppas att sanningen inte ska offras.

Anders H Pers

Ledamot i TT:s styrelse 1985–96 och ordförande 1990–96. Huvudredaktör och vd i VLT 1978–96. Satt också en stormig tid ordförande i TV4.