Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Sjuka människor går under i dag, F-kassan

Slutreplik från Susanne Brandheim om sjukförsäkringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-12-14

Min kritik är att de utförsäkrade har fallit mellan alla stolar. Det är det som är själva grejen, skriver Susanne Brandheim.

REPLIK. Generaldirektören bemöter inte grundkritiken; att Försäkringskassan (FK) fattar egenmäktiga beslut som lett till att långtidssjuka människor ställts utanför alla trygghetssystem. De sjuka vet vem som fattar beslut om sjukpenning, villkoren för detta och att det finns lagar som FK följer.

Problemet är att FK:s handläggare egenmäktigt gör allt för att avslå sjukpenning efter 180 dagar. Lagen säger att den som är för sjuka för att arbeta har rätt till ersättning. Men när är man för sjuk för att arbeta?

Jo, det bestämmer FK:s handläggare helt själva. Då huvudmålet är att spara pengar, eftersom de inbetalda försäkringspengarna använts till annat, blir detta en etiskt provokativ maktfullkomlighet som måste granskas.

I kommentarerna finns mängder av beskrivningar av hur FK leker med och bygger om både sjuk- och arbetsbegreppen. Det vakuum och den fattigdom de utförsäkrade hamnat i beror just på att FK har egna idéer om sjukdom och arbetsförmåga. I FK:s uppdrag ingår det specifika ansvaret för att sjuka människor inte ska falla mellan stolarna.

Min kritik är att de utförsäkrade har fallit mellan alla stolar. Det är det som är själva grejen.

Jag vänder mig inte emot en myndighets ambition om rättssäkerhet. Jag vänder mig emot att FK utförsäkrar människor som är för sjuka för att arbeta. Rättssäkerheten som påtalas har tre delar. FK ska interngranska sina egna beslut, handläggningstiderna skall kortas och återkraven skall effektiviseras (SOU 2018:5).

För att detta skall ha någon som helst betydelse för de sjuka som tappat sin arbetsförmåga så måste det också in en rättsordning som skyddar individen mot övergrepp från myndigheten. Först då kan vi tala om en fullgod rättssäkerhet.

De försäkrade behöver nu, skriver generaldirektören, en ökad förståelse för socialförsäkringens villkor.

Nej. Det här är en kritik av just dessa villkor. Det kommer inte bli någon ökad förståelse för dagens hantering av långtidssjuka. Det måste bli en förändring. Helt enkelt för att människor går under.


Susanne Brandheim, filosofie doktor i socialt arbete


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här: