Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ni har ett ansvar för våldet i förorten, S

Moderaterna i Stockholm: Det är ni som styr – agera!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-01-16

Landets huvudstad ska vara en stad med levande och trygga stadsdelar. Men i gängkriminalitetens och skjutningarnas skugga ser vi hur otryggheten och trygghetsklyftorna växer, skriver Anna König Jerlmyr.

DEBATT. Våldspiralen måste få ett slut och då krävs en stark polisärnärvaro i landets mest utsatta områden. Gängbrutaliteten eskalerar och kommer inte få ett slut förrän Socialdemokraterna tar sitt ansvar i regeringen och i Stockholm.

Sverige är nu det land som har flest dödskjutningar i Norden, varav hälften av dem har skett i Stockholms utsatta områden. Det finns i dag områden i vår stad där människor löper större risk att hamna i skottlinjen på allmänna platser i tätbebyggda områden. 

Nu går finansborgarrådet i Stockholms stad ut och kräver en blocköverskridande uppgörelse i Sveriges riksdag om polisens resurser. Det finns ingen trovärdighet när finansborgarrådet försöker rikta fokus bort från det egna ansvaret när Socialdemokraterna innehar regeringsmakten och styr i Stockholms stadshus. 

Det är djupt ohederligt mot alla de boende i våra utsatta områden där skjutningarna och otryggheten har normaliserats. Gängbrutaliteten som finns kan endast upphöra med en stark polisnärvaro. Därför finns det inga ursäkter från regeringen eller finansborgarrådet att resurserna inte räcker till. Det är ofta någon annan som bär ansvaret, enligt Socialdemokraterna.

Vi har under mandatperioden efterlyst ett mer ansvarstagande ledarskap från det socialdemokratiska finansborgarrådet i trygghetsfrågorna. Situationen är akut. Det krävs kraftfulla åtgärder för att minska förekomsten av organiserad brottslighet och vapen. 

Fokus måste ligga på att bryta de kriminella gängens makt och inflytande genom att polisen återtar tryggheten på våra torg och gator. Gängrelaterade skjutningar och mord tar stora polisiära resurser i anspråk och lägger en enorm belastning på en redan pressad polis som gör att andra utredningar om exempelvis sexualbrott och bostadsinbrott blir lidande.

Landets huvudstad ska vara en stad med levande och trygga stadsdelar. Men i gängkriminalitetens och skjutningarnas skugga ser vi hur otryggheten och trygghetsklyftorna växer i staden. 

Effekterna av gängens brutalitet i våra utsatta områden är tydliga, det visar Stockholms egen trygghetsundersökning för 2017. På Järvafältet undviker var fjärde person att gå ut på kvällen i rädsla för brott. Majoriteten sätter därtill politiska mål för stadsdelarna om att enbart varannan stockholmare ska känna sig trygg.

Utvecklingen är ett stort underkännande av den politik som förs av den sittande socialdemokratiskt ledda majoriteten och visar att de inte tar stockholmarnas otrygghet på allvar.

Just i Rinkeby där de två senaste tragiska händelserna har skett, saknas ordningsvakter. Det enda polishuset som fanns i Järva flyttades i somras till Solna. Därför har vi förslagit en historisk satsning på lag och ordning som skulle möjliggöra för 10 000 fler poliser i landet, varav 2 600 fler poliser i Stockholm, högre polislöner och att en temporär polisstation kommer på plats i Järva. 

För att underlätta för polisen i deras arbete föreslår vi kameraövervakning på utsatta platser, att ordningsvakter får ökade befogenheter och etablering av jourdomstolar med möjlighet att straffa brottslingar inom en vecka.

I dag kan den som grips med illegala vapen vara på fri fot inom några timmar. Det behövs också skarpare straff och utökade möjlighet till visitering av gäng och enskilda individer.

Nej Karin Wanngård, för att bryta våldspiralen och garantera trygghet krävs en stark polisnärvaro och att styrande politiker tar ansvar. Inget initiativ har tagits de här åren för att samla partierna i trygghetsfrågorna.

Däremot initierade jag ett möte i Husby för att öga mot öga möta de frustrerade handlare som stängt ner sina butiker i rädsla för brott. De blev lovade ordningsvakter av finansborgarrådet men fick lägga ner sina verksamheter för att de inte kom på plats.

Därför vill jag utmana finansborgarrådet att möta mig i dessa frågor i en debatt, för att klargöra alternativen så att fler stockholmare kan leva sina liv i frihet utan rädsla. Stockholmarna förtjänar politiker som tar ansvar. 


Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd och finansborgarrådskandidat i Stockholms stad (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.