Det krävs ett krispaket för landets hyresgäster
Hyresgästföreningen: Inför ett ”ränteavdrag” även för hyran
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2022-12-20
DEBATT. Julen är en tid på året som många av oss ser fram emot med samvaro, god mat och förväntan. Men för många familjer innebär julen en stor ekonomisk stress, inte minst för de som lever med små marginaler.
När våra hyresgäster tagit sig igenom den ekonomiskt kännbara högtiden jul väntar ytterligare en smäll på andra sidan nyåret – stora hyreshöjningar. I jul är det tusentals hyresgäster som ser med stor oro på det kommande året.
Den ekonomiska krisen är här och det känns i plånboken för de flesta. Men allra mest för de som lever på marginalen. Vittnesmål om att barn i skolorna äter extra mycket på fredagar och måndagar och att ensamstående föräldrar hoppar över måltider för att de tvingas prioritera är tydliga exempel på hur ekonomisk utsatta många är.
Varje dag ringer oroliga hyresgäster till oss och uttrycker sin oro över hur höga hyreshöjningarna kommer bli och om de kommer ha möjlighet att bo kvar i sina hem.
Vi har tagit kampen mot de historiskt höga hyreskraven som fastighetsägarna vill lägga som ytterligare sten på börda på hyresgästerna.
Fastighetsägare har yrkat på över tio procent runt om i hela landet och förväntar sig att det är hyresgästen som ska ta smällen för alla kostnadsökningar.
Extra provocerande blir det när fastighetsbranschen gått som tåget i över ett decennium och gjort miljardvinster varje år. Men när det blir kris, då är det den ensamstående mamman eller vanliga arbetaren som ska ta smällen.
Att dessutom många hyresförhandlingar drar ut på tiden på grund av fastighetsägarnas höga yrkanden gör risken för höga retroaktiva hyreshöjningar stor.
Än så länge har inga hyresöverenskommelser hamnat på tio procent vilket vi är glada för och vi ser att det finns fastighetsägare som vill dela på ansvaret i den ekonomiskt svåra perioden.
Men att det nästa år kommer bli hyreshöjningar på andra nivåer än vi vant oss vid är det ingen tvekan om.
Den ekonomiska ojämlikheten mellan de som äger och hyr sitt boende är stor och generellt har den som bor i hyresrätt dessutom lägre inkomster.
För att möta den ekonomiska krisen och för att ge de som lever på marginalen ett extra stöd föreslår vi ett krispaket som riktar sig till landets hyresgäster.
Höjt bostadsbidrag
Tyvärr har bostadsbidraget urholkats under en lång tid. Det har resulterat i att det är färre som får ta del av det, och att det ersätter en mindre del av hyran. Samtidigt finns det stor risk för du blir återbetalningsskyldig.
Vi föreslår därför att bostadsbidraget säkras mot automatiska nedskärningar, att inkomstgränserna höjs och att risken för återbetalningskrav minimeras.
Hyresavdrag för landets hyresgäster
Grundläggande är att det finns en orättvisa mellan ägt och hyrt boende, där staten hjälper den som äger med ränte- och Rotavdrag för i dag 28 miljarder årligen. Något motsvarande stöd finns inte för hyresgäster.
Vi föreslår därför en temporär lösning inom ramen för nuvarande kapitalbeskattning.
Låt hyresgäster göra avdrag för en del av hyran precis som avdrag kan göras för räntekostnader för den som äger sitt boende. För den som betalar 9 000 kronor i månaden i hyra skulle skatteavdraget motsvara en sänkt boendekostnad med 585 kronor i månaden.
Vi har sett stöd delats ut till både villaägare och bilägare senaste året, stöd som varit mer eller mindre träffsäkra. Däremot har vi inte sett något liknande till en grupp som vi vet är mer ekonomiskt utsatta, hyresgästerna.
För att undvika följdeffekterna av att tusentals familjer ska hamna i en ännu mer utsatt ekonomisk situation och dess konsekvenser, borde politiken redan nu titta på hur ett stöd för nästa år ska se ut.
För ett par rättvisa hundralappar mer till den som hyr sitt boende skulle faktiskt hjälpa den ensamstående mamman att inte behöva hoppa över måltider samt se till så att barn har den mat de behöver för att kunna växa upp och få vara just barn och skänka julefrid på riktigt.
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen
Erik Elmgren, förbundschef Hyresgästföreningen
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.